PlayStation 5 afgelopen kwartaal 3,3 miljoen keer verkocht, ondanks tekorten
Aanhoudende groei

PlayStation 5 afgelopen kwartaal 3,3 miljoen keer verkocht, ondanks tekorten

28-10-2021 11:52 Laatste update: 11:52

De PlayStation 5 blijft ondanks aanhoudende tekorten sterk verkopen. Afgelopen kwartaal werden er 3,3 miljoen exemplaren van Sony's nieuwste spelcomputer verkocht.

Dat meldt Sony in haar nieuwste kwartaalcijfers. Het vorige kwartaal doorbrak de PS5 al de grens van 10 miljoen verkochte exemplaren, inmiddels staat de teller op 13,4 miljoen verkochte modellen van de PS5. Het aantal verkochte exemplaren lag afgelopen kwartaal 1 miljoen stuks hoger dan het voorgaande kwartaal, wat erop wijst dat Sony beter aan de vraag kan voldoen.

Sinds de PlayStation 5 in november 2020 verscheen, is de vraag naar de spelcomputer structureel hoger geweest dan het aanbod. In geen enkele winkel is de PS5 sinds introductie langer dan enkele uren vrij beschikbaar geweest.

Vraag naar PS5 blijft hoog

Sony kan die grote vraag zeker de rest van het jaar niet bijbenen, zei Sony-topman Hiroki Totoki eerder dit jaar. "Ik denk niet dat de vraag dit jaar afneemt, en zelfs als we volgend jaar veel meer exemplaren van de PlayStation 5 produceren, zou ons aanbod de vraag niet kunnen bijbenen", aldus Totoki.

Sony heeft last van het chiptekort, net als veel andere makers van computers en andere producten met chips, zoals auto's. Toch komen liggen de verkopen van de PlayStation 5 nog steeds op grofweg dezelfde koers als die van de PlayStation 4, waar sinds 2013 inmiddels ruim 116 miljoen exemplaren van zijn verkocht. De verkopen van de PS4 zijn inmiddels vrijwel ingezakt naar 200.000 stuks afgelopen kwartaal.

Hogere omzet

De kwartaalomzet van Sony kwam afgelopen kwartaal op omgerekend zo'n 18 miljard euro, 13 procent hoger dan vorig jaar. De nettowinst kwam op zo'n 1,6 miljard euro, 54 procent lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gametak blijft sterk presteren, met een omzetstijging van 27 procent ten opzichte van vorig jar.

Review: PlayStation 5