© Google

Android 12L onthuld met vernieuwingen speciaal voor tablets
Android-versie voor tablets

Android 12L onthuld met vernieuwingen speciaal voor tablets

28-10-2021 15:04 Laatste update: 15:04

Google heeft een nieuwe versie van Android 12 onthuld, speciaal voor tablets en andere apparaten met grotere schermen. Er zijn nieuwe overzichten, die minder loze ruimte bevatten.

Met Android 12L volgt Google het voorbeeld van Apple, dat in 2019 met een speciale iPad-versie van iOS kwam: iPadOS. Ook Android 12L is dus gericht op het grotere scherm, waarop de extra ruimte ten opzichte van telefoons tot nu toe werd verspild. Android 12L is in wezen geen aparte versie van Android, maar veel van de vernieuwingen zijn wel alleen te zien op grotere schermen, meldt Google.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een nieuw ontworpen meldingenscherm. Op grote schermen heeft dat twee kolommen: rechts de meldingen, links instellingen voor schermhelderheid, muziek, wifi en meer. Het wordt ook makkelijker om twee apps naast elkaar te gebruiken, door simpel vanuit het dock een app te slepen boven een app die al is geopend.

Apps kunnen straks makkelijker naast elkaar worden geopend.

Apps naast elkaar, boven elkaar

Ontwikkelaars krijgen alvast toegang tot Android 12L en kunnen hun apps zo geschikt maken. Apps worden dan modulair en passen zich aan op het formaat van het scherm. Op smartphones zijn apps compact met één kolom, vouwbare telefoons of rechtopstaande tablets tonen ze meer informatie en op grotere of liggende schermen zijn er twee kolommen te zien. Bij vouwbare telefoons wordt bijvoorbeeld een lijst met chats getoond, en eenmaal opengeklapt komt een chatgesprek naast die lijst te staan.

Google wil ook graag dat apps op verschillende manieren samen gebruikt kunnen worden: naast elkaar met beide 50 procent van het scherm, maar ook bijvoorbeeld met 75 procent schermruimte voor de ene app, en 25 procent voor de andere. Ook moeten apps boven en onder elkaar gebruikt kunnen worden.

Apps groeien naarmate het scherm groter wordt.

Kwart miljard grote Android-apparaten

Android 12L wordt de komende maanden getest, eerst onder ontwikkelaars en vanaf december als bèta-versie voor alle gebruikers. De laatste testversie staat gepland voor februari, waardoor alle gebruikers Android 12L rond maart 2022 voor het eerst zullen kunnen downloaden. Daar komt mogelijk nog wat tijd bij door fabrikanten die hun eigen aanpassingen aan Android maken.

Tablets zijn een groeiende categorie binnen Android. Volgens Google zijn er de afgelopen 12 maanden 100 miljoen nieuwe Android-tablets geactiveerd, 20 procent meer dan het jaar daarvoor. Het aantal geactiveerde vouwbare Android-apparaten groeide met 265 procent, terwijl het gebruik van ChromeOS met 92 procent toenam. Android-apps kunnen opkoop ChromeOS worden gebruikt. Alles bij elkaar zijn er volgens Google nu ruim 250 miljoen Android-apparaten met een groot scherm.