MediaMarkt gaat stoppen met scan vingerafdruk personeel
Privacy

MediaMarkt gaat stoppen met scan vingerafdruk personeel

01-11-2021 15:33 Laatste update: 17:04

Elektronicaketen MediaMarkt zegt te gaan stoppen met het scannen van vingerafdrukken van zijn medewerkers voor toegang tot bepaalde plekken in het bedrijf.

Vakbond FNV noemde vandaag het scannen van vingerafdrukken een vergaande inbreuk op de persoonlijke sfeer van werknemers. "Je vingerafdruk achterlaten om te kunnen werken in een elektronicawinkel, het moet toch niet gekker worden?", zegt FNV-bestuurder Onur Erdem. "We hebben het hier over de MediaMarkt, niet over een kerncentrale of het hoofdkwartier van de geheime dienst."

FNV vindt dat er makkelijkere manieren zijn om 'deuren af te sluiten die niet onnodig hightech zijn'. "Daar komt nog eens bij dat MediaMarkt helemaal niet zegt wat ze verder doen met de gegevens of met wie ze deze delen", aldus Erdem.

Uitfaseren

MediaMarkt zegt in een reactie al bezig te zijn met "een traject gericht op het uitfaseren van het gebruik van vingerscans van medewerkers". "Het beleid om van specifieke medewerkers vingerafdrukken te verzamelen was er uitsluitend op gericht om essentiële beveiligingsrisico’s te beperken", zegt het bedrijf. De vingerafdrukken worden niet gebruikt voor andere doeleinden.

MediaMarkt voerde de vingerafdrukscan in omdat "andere beveiligingsmaatregelen nog altijd risico’s met zich meebrengen, zoals verlies van de toegangspas en de mogelijkheid dat de toegangspas aan een onbevoegde wordt gegeven". De winkelketen bewaart de gegevens benodigd voor de vingerscan centraal in 'een beveiligd systeem' en die gegevens worden 'automatisch verwijderd' als ze niet meer nodig zijn voor het beveiligingsdoel.

Toegestaan als het echt nodig is

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) laat weten niet in te gaan op de kwestie bij MediaMarkt omdat er geen onderzoek naar is gedaan. In het algemeen kon een woordvoerster wel zeggen dat bedrijven vingerafdrukken niet zomaar mogen verzamelen.

In april vorig jaar legde de privacywaakhond een bedrijf uit Doetinchem dat werknemers verplichtte om vingerafdrukken te laten scannen voor het in- en uitklokken nog een boete op van 725.000 euro.

"Toegangscontrole met biometrie is toegestaan als het noodzakelijk is voor beveiligingsdoeleinden", schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens. Dan moet er volgens de privacywaakhond wel sprake zijn van noodzaak.

Kerncentrale wel, garage niet

"Bij een kerncentrale mag bijvoorbeeld biometrie ingezet worden voor toegangscontrole. Daar is het belang van beveiliging heel groot en mogen maar bepaalde mensen toegang hebben", aldus de AP. Die noodzaak is er volgens de organisatie niet bij "bijvoorbeeld een recreatiegebied of de garage van een reparatiebedrijf".

QR-codes: let hier op als je ze scant