Steeds meer ongelukken met e-bikes: 'Fietspaden aanpassen'
E-bikes

Steeds meer ongelukken met e-bikes: 'Fietspaden aanpassen'

01-11-2021 18:56 Laatste update: 22:57

De provincie Noord-Holland werkt aan nieuwe maatregelen, om het stijgende aantal ongelukken met e-bikes terug te dringen.

Het afgelopen weekend is er een 85-jarige vrouw uit Bovenkarspel overleden, nadat ze op haar elektrische fiets in botsing was gekomen met een mountainbiker. Steeds meer ongelukken vinden plaats met e-bikes en aan verschillende kanten wordt nagedacht aan maatregelen. 

Provincie Noord-Holland wil in 2050 nul verkeersslachtoffers hebben. Om dat voor elkaar te krijgen moet ook het groeiende aantal ongelukken met e-bikes worden aangepakt, met volgens de provincie steeds meer 60-plussers.

Nieuwe eisen fietspaden

De provincie kijkt voornamelijk naar nieuwe veiligheidseisen voor het aanleggen van nieuwe fietspaden. Die eisen zijn gebaseerd op een inventarisatie van situaties waarin fietsers zich onveilig voelen.

"Die situaties bevinden zich op plekken waar veel verkeersstromen samenkomen, zoals in steden en dorpen", zegt een woordvoerder tegen NH Nieuws. Omdat het meestal om gemeentelijke wegen gaat, kunnen gemeenten subsidies aanvragen om de wegen en fietspaden veiliger te maken. 

Bewust maken van fietsgedrag

Daarnaast is het landelijke programma Doortrappen opgericht. Het doel van dit programma is om ouderen bewust te maken van hun fietsgedrag. Onder andere via tips bij de aanschaf van een e-bike en het aanbod van optionele fietslessen.

Meerdere artsen hebben de laatste tijd vanwege de toename van het aantal fietsongelukken gepleit voor een helmplicht voor e-bikers. Maar uit een eerder onderzoek bleek dat mensen minder gaan fietsen als er een helmplicht zou komen.

Getest: de snelst ladende e-bike