Google gestart met automatisch aanzetten tweestapsverificatie
Extra beveiliging

Google gestart met automatisch aanzetten tweestapsverificatie

04-11-2021 14:17 Laatste update: 14:17

Google is begonnen met het automatisch inschakelen van tweestapsverificatie voor miljoenen gebruikers, ook in Nederland. Zo wil Google de accounts beter beveiligen.

Google kondigde in mei al aan dat het accounts automatisch van tweestapsverificatie zou gaan voorzien, mits de accounts de juiste beveiligingsinstellingen hebben. "We zetten de aankondiging nu om in concrete actie", laat een Google-woordvoerder weten.

Het bedrijf stuurt gebruikers hierover een e-mail met de titel "De manier waarop je inlogt gaat veranderen op 9 november". Om er zeker van te zijn dat de e-mail echt van Google komt, moeten gebruikers erop letten dat de link verwijst naar het domein 'accounts.google.com'.

Tweestapsverificatie

Bij tweestapsverificatie is naast een wachtwoord ook een ander bewijs nodig, zoals een code die per sms naar een smartphone wordt gestuurd of een code die wordt aangemaakt met een speciale app, zoals Google Authenticator. Google gebruikt ook een eigen ‘prompt’ waarbij gebruikers in de Gmail-app het juiste getal moeten aanklikken. 

Het is al jaren mogelijk om gebruik te maken van tweestapsverificatie bij Google-accounts. Maar gebruikers moesten die functie tot nu toe zelf handmatig aanzetten. 

Ook verplicht voor YouTubers

Sinds 1 november verplicht Google ook twee miljoen YouTubers om tweestapsverificatie te gebruiken op hun accounts. Doen ze dat niet, dan kunnen ze mogelijk geen nieuwe video's meer uploaden.

Of de veiligheidsinstellingen van je Google-account kloppen, is te checken via Security Checkup.

Kijk ook: