Eerste indruk: Bose QC-45

Links QC-35, rechts QC-45. Zoek de verschillen.

Bright Review

Eerste indruk: Bose QC-45

04-11-2021 15:26 Laatste update: 15:49

Als de Bose 700-koptelefoon een tikje te modern voor jouw smaak is: Bose heeft een update uitgebracht van zijn 'good old' QC-35.

De Quiet-Comfort-koptelefoons met ruisonderdrukking van Bose waren jaren de gouden standaard. Ik schat dat minstens een op de drie passagiers in het vliegtuig, in business class althans, er eentje op had. Sony kwam echter langszij met zijn 1000XM-koptelefoons. Bose reageerde met zijn Bose 700: moderner, mooier en iets duurder.

Hoewel de 700 zeker kan wedijveren met Sony waren er ook fans van Bose’s Quiet Comfort-lijn die zich voelden achtergelaten. Die worden nu bediend met de nieuwe QC-45.

Verbeteringen

Op het eerste oog is amper verschil te zien tussen de QC-35 en QC-45. Zelfde degelijke design. Plastic fantastic. En lekker licht. Toch zijn er een paar aanpassingen. De oorkussens zitten niet meer geplooid in de schelpen. Het hoofdkussen is niet van stof maar glad nubuck. De schelpen steken iets minder uit en het logo heeft nu geen relief meer. De QC-45 is net zo opvouwbaar als de 35 (dat kan de 700 niet) maar laadt nu op met usb-c in plaats van micro-usb. De batterijduur is van 20 naar 24 uur gegaan. Nice.

De grootste verbetering van de QC-45 is de verbeterde ruisonderdrukking. Dat is vooral merkbaar bij de mid-range frequenties, waar de meeste mensenstemmen zitten. Daarnaast heeft de koptelefoon een ‘Aware’-modus, vergelijkbaar met de Ambient-modus op de Sony’s en de Transparantie-modus bij de AirPods van Apple. Werkt prima, jammer alleen dat de koptelefoon elke switch verkondigt, waardoor de muziek of video kort wordt gepauzeerd. Dat kan na verloop van tijd irritant worden.

Kleine oorschelpen

Heerlijk vertrouwd zijn de knoppen op de QC-45 die identiek zijn aan die op de 35. Dat zullen de fans waarderen. Voor wie de Quiet-Comforts minder goed kent, weet dat de schelpen een fractie kleiner zijn dan op de 1000XM van Sony of op de veel duurdere AirPods Max van Apple. De meeste oren worden wel omsloten, maar bij de andere over-ear koptelefoons hebben ze iets meer ruimte in de schelpen. De QC-45 zit overigens heel comfortabel, net zoals zijn voorloper.

Het geluid

Het geluid van de QC-45 is typisch Bose: open, enigszins ruimtelijk, helder en naar verhouding weinig bas. Zoek je wat meer 'umpf', dan moet je bij Sony zijn.

Ik had bij mijn testunit wel een kleine storing in de rechterschelp. Bij de ruisonderdrukking aan en geen audio input, bij het stationair lopen van de koptelefoon zeg maar, hoorde ik wat fluctuaties. Alsof het actief onderdrukken van ruis wat geluid lekte. Kan zijn dat ik maandagochtendmodel te pakken had, ik heb het niet eerder gehoord op een QC-35 en een 700. De QC-35 daarentegen raakte wel eens wat overstuur bij het volume op 100%, daar heeft de QC-45 in elk geval geen last meer van. De stemisolatie tijdens bellen is prima.

De feature die ik het meest mis op de QC-45 is dat de muziek of video niet wordt gepauzeerd als je de koptelefoon even afdoet. Weet ook dat je geen equalizer in de app hebt (zoals bij de 700) of de ruisonderdrukking kunt tweaken (zoals de Sony). Bovendien is de NFC verdwenen.

Vrij duur

De nieuwe QC-45 kost 350 euro en is daarmee net iets goedkoper dan de 700, die bij Bose zelf is afgeprijsd van 450 naar 380 euro. Daarmee is de 700 weer even duur als zijn belangrijkste concurrent, de 1000XM4 van Sony. Al vind je die inmiddels ook voor honderd euro minder. Daar tegen afgezet is de ‘old skool’ QC-45 naar verhouding te duur.

Heb je nog een QC-35 of 700, dan kun je de QC-45 overslaan. En iets zegt mij dat een opvolger van de 700 niet al te lang op zich laat wachten.

Kijk ook: review AirPods Max