Instagram en Twitter begraven strijdbijl: foto's te zien in tweets
Instagram-foto's in tweets

Instagram en Twitter begraven strijdbijl: foto's te zien in tweets

05-11-2021 12:33 Laatste update: 12:36

Instagram-foto's waren negen jaar lang niet op Twitter te zien. Een tuinfeest met wijn en pizza zorgde ervoor dat de koude oorlog tussen de socialmedia-platforms werd bijgelegd.

Wie een link naar een afbeelding deelt op Twitter, krijgt de afbeelding automatisch in de tweet te zien. Behalve bij foto's van Instagram: dan was jarenlang alleen de link te zien, zonder foto. Die beperking is ooit bewust door Instagram opgeworpen, nadat de twee bedrijven ruzie kregen. Sinds woensdag is die beperking voorbij. "Ze zeiden dat het nooit zou gebeuren", schrijft Instagram.

Dat klinkt misschien overdreven, maar de relatie tussen Instagram en Twitter was jarenlang dood en begraven. Dat begon allemaal in 2010 toen Instagram en Twitter nog jonge bedrijven waren, en Twitter geen eigen manier had om foto's te tonen. Instagram groeide snel uit tot één van de populairste manieren om foto's te delen via Twitter, en ook Twitter-topman Jack Dorsey was fan.

Tweet slingerde relatie weer aan

Dorsey wilde Instagram graag overnemen, maar Facebook-topman Mark Zuckerberg bood in 2012 met 715 miljoen dollar meer geld. Dorsey was kwaad en zorgde dat Instagram-gebruikers hun vrienden op Twitter niet meer makkelijk konden vinden. Instagram reageerde door foto's niet langer in tweets te tonen.

En zo bleef het negen jaar lang, tot Twitter begin dit jaar aankondigde voortaan YouTube-video's in tweets te tonen. The Verge-journalist Casey Newton zei op Twitter: "nu Instagram-foto's nog". "Takes two to tango", reageerde Twitter-producthoofd Kayvon Beykpour. Instagram-hoofd Adam Mosseri plaatste daar een gifje van een dansende man onder.

Tuinfeest met wijn en pizza

Daarna bleef het maanden stil, maar die tango kwam er blijkbaar, vertelt Beykpour tegen The Verge. Mosseri en Beykpour spraken af, kwamen uiteindelijk samen bij een pizza-diner met wijn in de tuin van een gezamenlijke kennis en praatten het uit.

De rest is geschiedenis. Een paar maanden gingen voorbij, en nu zijn Instagram-foto's in tweets weer in ere hersteld. Uiteindelijk was het vooral een kwestie van prioriteiten. Instagram-topman Mosseri besloot om een team op te richten voor simpele functies zonder groot strategisch belang, die wel fijn zijn voor gebruikers. Een ander resultaat van dat team is bijvoorbeeld de link sticker, waardoor iedereen een link in zijn Stories kan plaatsen.

Kijk ook: Waarom Wikipedia niet zonder Nederland kan