app voetballers gokken voetbal wedden bet
Illegaal gokken

App laat profvoetballers anoniem matchfixing melden

9 november om 16:38
Laatste update: 9 november om 16:39

Nederlandse profvoetballers kunnen met een nieuwe app anoniem een melding doen als zij door een matchfixer zijn benaderd.

De spelersvakbonden VVCS en FIFPro gaan de zogenaamde red button-app aanbieden aan profvoetballers in ons land. Met de app krijgen spelers een persoonlijke code, waarmee ze signalen over het verkopen van wedstrijden veilig en anoniem zouden kunnen melden.

De meldingen gaan meteen naar opsporingsdiensten, ze worden niet gedeeld met sportbonden of spelersvakbonden. VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko gaat de app bij bezoeken aan betaalvoetbalclubs introduceren, meldden NRC en De Telegraaf.

De app geeft ook de mogelijkheid om bewijzen toe te voegen, zoals documenten, foto's, en audio- of video-opnames. Spelers hebben ook de vrijwillige optie om wel hun contactgegevens te delen met onderzoekers. 

In meer landen in gebruik

De 'red button'-app werd in 2013 al gelanceerd door de Finse spelersvakbond, na een matchfixingschandaal. Sindsdien is de app in minstens zeven andere landen en bij meer sporten geïntroduceerd. De internationale voetbalbonden FIFA en UEFA hebben de app ook goedgekeurd.

Nederland

In Nederland is nog nooit een sporter of gokker veroordeeld voor matchfixing. Wel werd voetballer Ibrahim Kargbo van Willem II geschorst na een onderzoek door de FIFA.

Sinds 1 oktober is online gokken in Nederland legaal geworden.

QR-codes: let hier op als je ze scant