Zonne-energie

Grootste drijvende zonnepark in gebruik genomen

Grootste drijvende zonnepark thailand solar float
9 november 2021 om 14:58
Laatste update: 3 juni 2022 om 10:05

In Thailand is het grootste drijvende zonnepark ter wereld in gebruik genomen. Dat veld van zonnepanelen op water heeft een oppervlakte van ongeveer zeventig voetbalvelden.

Het zonnepark in Sirindhorn moet helpen om de Thaise economie in 2050 klimaatneutraal te maken. Het zonnepark ligt in een reservoir op ongeveer 660 kilometer ten oosten van hoofdstad Bangkok en telt 145.000 zonnepanelen.

Thailand heeft plannen om zestien van die drijvende zonneparken aan te leggen in reservoirs.

Ook wordt 's nachts met behulp van turbines en stromend water energie opgewekt. Het project kostte omgerekend meer dan 29 miljoen euro.

'Efficiënter dan op het land'

Volgens het energiebedrijf EGAT hebben de zonnepanelen en drijvende platforms geen invloed op het onderwatermilieu. "De zonnepanelen zijn schuin geplaatst met ruimte tussen het paneel en het platform, zodat zonlicht het water in kan en het onderwatermilieu niet wordt aangetast."

De zonnepanelen blijven op het water ook koeler. Daardoor zijn ze "10 tot 15 procent efficiënter dan zonnepanelen op het land". EGAT zegt de efficiëntie van de drijvende zonneparken verder te gaan verbeteren met behulp van software met kunstmatige intelligentie. 

Afhankelijk van aardgas

Thailand is nu voor zijn energievoorziening nog erg afhankelijk van aardgas. Gas is goed voor bijna twee derde van de stroomopwekking in het land. De Thaise premier beloofde op de klimaattop in Glasgow dat het land in 2050 klimaatneutraal zal zijn.

Tips: lagere energierekening dankzij deze gadgets