Servers platgelegd

Websites Rechtspraak hebben last van DDoS-aanval

10 november 2021 om 12:16
Laatste update: 10 november 2021 om 12:49

De websites van de Rechtspraak zijn doelwit van een DDoS-aanval.

Door de serveraanval kunnen burgers en advocaten problemen ondervinden bij het bezoeken van Rechtspraak.nl en het raadplegen van persoonlijke dossiers in Mijn Rechtspraak, Mijn Strafdossier en andere portalen. Ook is het niet mogelijk om online zittingen bij te wonen.

Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid verkeer op een server afgestuurd. Omdat de server dat niet kan verwerken, lopen de diensten die vanaf die server draaien vast.

De gegevens van bezoekers zijn niet in gevaar, aldus de Raad voor de Rechtspraak. Fysieke rechtszaken gaan door. De website Rechtspraak.nl laadt momenteel zeer langzaam.

Oplossing in de maak

De Rechtspraak doet aangifte van de DDoS-aanval en werkt met externe leveranciers aan "een structurele oplossing". "Er kan helaas geen voorspelling worden gedaan hoe lang de problemen nog duren. Het advies aan gebruikers is om het later nog een keer te proberen."

Zaak Nicky Verstappen

Het gerechtshof in Den Bosch heeft op de eerste zittingsdag in het hoger beroep in de zaak Nicky Verstappen een noodverbinding opgezet, zodat belangstellenden en media ondanks de problemen het strafproces tegen Jos B. toch online kunnen volgen. In verband met de strengere coronamaatregelen is het niet mogelijk voor iedereen om het proces in het gerechtsgebouw bij te wonen.