Nederlander maakte effecten nieuwe Ghostbusters: veel technieken uit jaren 80
Special effects

Nederlander maakte effecten nieuwe Ghostbusters: veel technieken uit jaren 80

16-11-2021 16:00 Laatste update: 19:50

Een droom kwam uit toen de Nederlandse special effects-artist Arjen Tuiten werd gevraagd om mee te werken aan de nieuwe Ghosterbusters-film, Afterlife.

Als jochie maakte Arjen Tuiten met een oude schoenendoos al de outfit die de vier helden droegen in de Ghostbusters-film uit 1984. "Aan de film hebben volgens mij alleen maar fans van de eerste films meegewerkt", vertelt hij aan het ANP vanuit Amerika. "Dat scheelde veel uitleg. We begrepen allemaal meteen wat regisseur Jason Reitman bedoelde toen hij zei dat hij in het vervolg het gevoel van de oude delen terug wilde halen."

De film beleefde maandagavond de wereldpremière in New York; vanaf donderdag is Ghostbusters Afterlife in Nederland te zien. "Het is bijzonder als een film zo’n onderdeel is gaan uitmaken van de popcultuur", legt Arjen uit. "Toen het eerste deel uitkwam, kon vooral de studio maar heel weinig met de film. Is het een komedie, is het horror? Gaat het publiek dit wel snappen? Maar het publiek voelde heel goed aan dat alles precies op zijn plek was gevallen. Lightning in a bottle noemen ze dat in de VS."

Animatronics

Arjen, die de afgelopen jaren twee Oscarnominaties ontving, was vanuit zijn studio in Los Angeles met een team van 44 mensen verantwoordelijk voor alle special make-up effecten in de film, alle make-up-protheses en alle ‘animatronic creature-effects’.

In totaal was het team acht maanden bezig met het verzorgen van alle effecten. "Iedereen was alert op de kleinste details die moesten kloppen. Die ladder zit aan de verkeerde kant van de auto! Of die deur hoort er net anders uit te zien."

Zoals in de jaren 80

Verder werden veel van de effecten in de film gecreëerd zoals dat in de jaren tachtig ook gebeurde, vertelt Tuiten. "We gebruikten materialen zoals foam latex, en veel klei. Als tiener had ik al bestudeerd hoe het team van toenmalig regisseur Ivan Reitman dat had gedaan, die kennis kwam mij drie decennia later goed van pas. We wilden ook vooral dat alle effecten niet te 'over de top' werden, in het origineel ging Reitman ook nooit te ver."

Selfie met Bill Murray

De Fries is niet vaak ‘starstruck’. Maar toen de oude acteurs uit het origineel een paar dagen op de set aanwezig waren, voelde dat wel als een bucketlist-moment. "Het is heel bijzonder om opeens met drie van je grote jeugdhelden in één ruimte te staan. Tijdens de laatste avond dat hij op de set was liep Bill Murray langs en hebben we toch even een foto genomen. Hij was fan van al het werk dat mijn team had gedaan. Daarnaast is hij toch al wat ouder, en de kans dat ik hem weer in een Ghostbuster-outfit zal zien is klein."

Tuiten werkte al mee aan tientallen Hollywood-films. Hij transformeerde Woody Harrelson tot president Lyndon B. Johnson en werkte samen met Angelina Jolie voor de opnames van Disney-hit Maleficent. Zijn bijdrage aan Wonder, met Julia Roberts, wordt beschouwd als een mijlpaal op zijn vakgebied; nog nooit werd er een film gemaakt met een kindacteur met zo'n enorme make-up-prothese op zijn gezicht.

De afgelopen maanden werkte hij mee aan de film Babylon van regisseur Damien Chazelle, met onder meer Brad Pitt, die eind 2022 moet verschijnen.

Dankzij deze technieken worden tv's nog beter: