Toyota: hybride auto's cruciaal voor verminderen uitstoot
Elektrisch rijden

Toyota: hybride auto's cruciaal voor verminderen uitstoot

15-11-2021 07:07 Laatste update: 07:20

Hybride auto's die een verbrandingsmotor combineren met een elektrische motor spelen een cruciale rol gaan bij het verminderen van de uitstoot door auto's, zegt vicevoorzitter Shigeru Hayakawa van Toyota. Het Japanse bedrijf vindt een volledige overgang op volledig elektrische auto's onrealistisch.

Volgens de Toyota-topman dat het een hele klus gaat worden om de uitstoot van auto's in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en Afrika echt te laten afnemen. Toyota ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor hybride auto's, zei Hayakawa zondag in een interview.

Hayakawa wijst er daarbij op dat volledig elektrische voertuigen goed geschikt zijn voor landen met hoge inkomens en een goede infrastructuur om ze op te laden. Daarbij noemde hij Europa en de Verenigde Staten, waar op dat vlak grote stappen zijn en worden gezet. Maar hij vraagt zich hardop af of dat in Zuidoost-Azië en Afrika de komende jaren gaat lukken. "Zullen deze markten in de toekomst volledig batterij-elektrische auto's accepteren? Ik weet het niet, maar de komende vijf, tien, twintig jaar zal dat moeilijk zijn", aldus Hayakawa.

Zuidoost-Azië en Afrika zullen nog lange tijd in grote mate afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en de bestaande infrastructuur, en dan is een hybride auto beter op de markt te krijgen en te gebruiken. Ook kosten hybride modellen over het algemeen minder. "In die zin zijn ze beter geschikt voor ontwikkelingsregio's", aldus de Toyota-bestuurder.

Kritiek van milieugroeperingen

Toyota krijgt van milieugroeperingen flinke kritiek, omdat het al tijden het standpunt hanteert dat niet-elektrische auto's een blijvende rol zullen blijven spelen op de automarkten.

Grote autobouwers als het Amerikaanse General Motors streven er naar om over een jaar of twintig uitsluitend elektrische voertuigen aan te bieden. "Er wordt over ons geschreven alsof we tegen elektrische auto's zijn en geobsedeerd zijn door verbrandingsmotoren, maar dat is niet waar", aldus Hayakawa.

Toyota wil tegen 2025 zeven volledig elektrische modellen op de markt te brengen.

Auto-test: volledig elektrische Audi Q4 E-tron