Microsoft draait wijziging terug: toch weer blauw scherm na crash

Beeld ter illustratie

Blue Screen of Death

Microsoft draait wijziging terug: toch weer blauw scherm na crash

16-11-2021 15:31 Laatste update: 15:32

Het beruchte scherm dat Windows laat zien als je computer is gecrasht is in Windows 11 zwart in plaats van blauw. Maar Microsoft past dit in een komende update weer aan: het Blue Screen of Death wordt weer blauw, zoals vanouds.

Het scherm dat wordt getoond als je computer is vastgelopen was meer dan 30 jaar lang blauw. Maar het Blue Screen of Death (blauw scherm des doods, afgekort als BSOD) is sinds Windows 11 ineens zwart. Windows 11 verscheen begin oktober voor consumenten. 

Het zwarte ontwerp zou beter passen bij de nieuwe aanmeld- en afsluitschermen In Windows 11, die ook zwart zijn, luidde de verklaring van Microsoft

Het was voor het eerst in jaren dat het BSOD in Windows werd aangepast. Maar Microsoft gaat de wijziging weer terugdraaien in een aanstaande update van Windows 11, meldt het bedrijf in de release-notities. Een reden wordt niet genoemd. Naar verwachting wordt de update binnen een paar weken uitgerold.

Onnodig verwarrend?

Het zwarte scherm zou bij gebruikers voor verwarring kunnen hebben gezorgd, schrijft The Verge. "Stel je voor dat systeembeheerders problemen van thuiswerkers op afstand proberen op te lossen. Een zwart scherm wordt vaker in verband gebracht met problemen met de monitor, wat verwarrender is dan het blauwe scherm waaraan iedereen gewend is."

In 1990 ingevoerd

Het BSOD werd in Windows 3.0 in 1990 voor het eerst gebruikt en biedt informatie die vooral bedoeld is voor IT'ers. Het scherm toont gegevens die zijn te analyseren om te bepalen wat de oorzaak is van een systeemfout. 

Het crashscherm kreeg de laatste jaren bijna geen aanpassingen. In 2012 voegde Microsoft aan het BSOC nog een droevig gezichtje toe en in 2016 volgden QR-codes. 

Eerste indruk: Windows 11