© Balmuda

Android smartphone klein compact balmuda broodrooster japan design
Kleine Android-smartphone

Nieuwe smartphones te groot? Japans merk komt met compact toestel

16 november 2021 om 12:34
Laatste update: 16 november 2021 om 12:34

Het Japanse designmerk Balmuda komt met zijn eerste smartphone: de opvallend compacte Balmuda Phone. Tot nu toe is het bedrijf vooral bekend van apparaten als rijstkokers en broodroosters.

Balmuda is vooral bekend van klassiek ogende moderne producten zoals zijn waterkoker, lantaarn en zijn beest bekende product: de broodrooster van 300 dollar (in Europa overigens niet te koop). Nu heeft het merk zich op smartphones gestort, ook nu met een vrij afwijkend ontwerp.

De Balmuda Phone doet met zijn compacte, iets bredere ontwerp en ronde hoeken denken aan de Palm Pre, één van de meest gevierde smartphones die toch finaal flopte. De achterkant is gebold: 13,7 millimeter op het dikste punt in het midden, maar veel dunner bij de randen.

Doorsnee specs, eigen software

Het handzame telefoontje heeft een 4,8-inch 1080p-scherm, veel kleiner dan de huidige standaard van rond de 6-inch. De telefoon draait op een Qualcomm Snapdragon 765-chip met 6GB werkgeheugen en 128GB opslag: een gemiddelde chip. De accu is heeft een capaciteit van 2500mAh, de selfiecamera is 8 megapixel en achterop zitten een vingerafdrukscanner en een 48-megapixelmcamera. De telefoon is IP44-stof- en waterbestendig.

De software moet naast het formaat de onderscheidende factor zijn. De Balmuda Phone draait op een aangepaste versie van Android 11, voorzien van minimalistische apps voor de camera, agenda en notities. Ook wordt er meer gebruikgemaakt van veegacties dan standaard in Android 11, met een interactief thuisscherm. Door over de lijnen van de wallpaper te vegen, kunnen gebruikers bepaalde apps of functies activeren.

De Balmuda Phone komt in eerste instantie alleen in Japan op de markt voor 104.800 yen, zo'n 800 euro.

Review Samsung-vouwtelefoons: