iPhone verkleinde video met bewijs in Rittenhouse-zaak
Apple Mail comprimeerde beelden

iPhone verkleinde video met bewijs in Rittenhouse-zaak

18-11-2021 10:46 Laatste update: 10:47

Problemen met het versturen van videobewijs vanaf een iPhone zorgen voor oponthoud in de rechtszaak tegen de Amerikaan Kyle Rittenhouse, die vorig jaar twee betogers doodschoot.

De toen 17-jarige Rittenhouse schoot in de zomer van 2020 twee mensen dood tijdens een betoging in de stad Kenosha, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Er werd destijds betoogd uit protest tegen het neerschieten van de zwarte man Jacob Blake. Trump-aanhanger Rittenhouse kwam gewapend naar die betoging, naar eigen zeggen om winkelpanden te beschermen. Uiteindelijk schoot hij drie mensen neer, waarvan er twee overleden.

De zaak wordt nu door de rechter behandeld, maar technische problemen zorgen voor oponthoud. De advocaten van Rittenhouse hebben gevraagd de zaak nietig te laten verklaren, omdat videobewijs van de aanklagers onduidelijk is. Oorzaak blijkt het versturen van de video van een iPhone naar een Android-telefoon, meldt onder meer CNN.

AirDrop en Android

Het gaat om beelden gemaakt met een drone, die maanden geleden door de maker aan de politie zijn overhandigd. Die beelden werden in volledige kwaliteit via AirDrop verstuurd tussen de iPhone van de maker en de iPhone van een rechercheur. De video werd vervolgens gedeeld met de openbaar aanklager, die de beelden als bewijs wil opvoeren. Daarom is de video ook gedeeld met de verdediging van Rittenhouse, en daar is het fout gegaan.

De advocaat van de verdediging heeft een Android-telefoon, en kan dus geen bestanden via AirDrop vanaf een iPhone ontvangen. Daarom zijn de videobeelden via de Mail-app op iPhone gedeeld, maar daarbij is de video verkleind. Het origineel is 11,2MB groot, terwijl de video die de verdediging kreeg maar 3,6MB groot is. "Daarom is de video die de verdediging heeft niet zo helder als de video van de staat", schrijven de advocaten van Rittenhouse in hun motie tot nietigverklaring.

USB-stick bood uitkomst

Pas toen de beelden in de rechtbank vertoond werden, viel het kwaliteitsverschil op bij de verdediging. Uiteindelijk is een usb-stick gebruikt om de bewijsvideo van de aanklagers naar de verdediging te krijgen. Toen was de rechtsaak echter al begonnen, waardoor de verdediging alsnog om een nietigverklaring vraagt.

De rechter stelt dat het bewijs opnieuw bekeken moet worden, nadat een technisch expert de situatie tegenover de rechtbank uitlegt, meldt NBC 5 News.