© Vinted

Vinted schond mogelijk privacyregels met verplichte kopie ID-bewijs

Vinted-topman Thomas Plantenga.

Online-privacy

Vinted schond mogelijk privacyregels met verplichte kopie ID-bewijs

18-11-2021 13:44 Laatste update: 19-11-2021 18:19

Europese privacytoezichthouders starten een onderzoek naar Vinted.com, de app voor de verkoop van tweedehands kleding en spullen. Verkopers klagen dat ze verplicht een kopie van hun ID-bewijs moeten opsturen naar het Litouwse bedrijf, anders krijgen ze hun geld niet.

Na een 'groot aantal klachten' hebben de privacywaakhonden van Frankrijk, Litouwen en Polen besloten om samen te onderzoeken of kledingverkoopplatform Vinted de Europese privacyregels schendt. Dat meldt CNIL, de Franse privacywaakhond.

De toezichthouders bekijken de wettelijke basis waarop er gevraagd wordt om een identiteitsbewijs. Het verplichten om een kopie van een ID-bewijs op te sturen is tegen de Europese privacyregels. 

Ook onderzoeken ze de procedure en criteria die Vinted.com hanteert om accounts te blokkeren en hoelang het bedrijf gegevens van gebruikers opslaat. 

Vinted reageert alsvolgt: "Bij Vinted doen we er alles aan om een gebruiksvriendelijk, vertrouwd en transparant platform te bieden waar mensen tweedehands mode kunnen kopen en verkopen. Dit omvat ook de inspanning om de privacy van onze leden te waarborgen en hun gegevens adequaat te beschermen. We wachten op een formele mededeling van de werkgroep over haar onderzoeksgebieden. We zullen uiteraard volledig samenwerken met de autoriteiten, zoals we eerder hebben gedaan met de Litouwse gegevensbeschermingsautoriteit."

Overname United Wardrobe

Volgens CNIL is de Litouwse waakhond leidend in het onderzoek omdat het bedrijf achter Vinted in Litouwen is gevestigd. Vinted is in meerdere Europese landen actief, waaronder Nederland.  

Vinted nam vorig jaar de Nederlandse concurrent United Wardrobe over en heeft een Nederlandse topman.

iOS-apps kunnen je niet meer volgen

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s