Instagram en Messenger pas in 2023 standaard end-to-end versleuteld
Later dan beloofd

Instagram en Messenger pas in 2023 standaard end-to-end versleuteld

22-11-2021 10:44 Laatste update: 10:46

Instagram en Facebook Messenger zijn standaard nog niet end-to-end versleuteld, in tegenstelling tot WhatsApp. De diensten zouden de functie volgend jaar al krijgen, nu gebeurt dat pas in 2023.

"We willen de tijd nemen om dit goed te doen en rollen end-to-end versleuteling tussen al onze berichtendiensten ergens in 2023 wereldwijd uit", schrijft Antigone Davis, hoofd beveiliging bij Meta, in The Telegraph. Eerder werd 2022 nog genoemd als mogelijk vroegste punt voor de start van de uitrol.

Bij end-to-end versleuteling worden berichten veilig verpakt voor ze verstuurd worden, met een slot waar alleen de ontvanger de sleutel van heeft. Als berichten onderschept zouden worden, zijn die voor de onderschepper onleesbaar. Juist om die reden zijn verschillende overheden tegen de functie. Ook zij kunnen berichten dan niet meer afluisteren, bijvoorbeeld voor de opsporing van kindermisbruikbeelden.

Zorgen van veiligheidsdiensten

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde de encrytieplannen van Meta eerder dit jaar nog "onacceptabel". Met het oog op zulke zorgen belooft veiligheidshoofd Davis nu samen met experts te zoeken naar "effectieve oplossingen" om misbruik tegen te gaan.

Wel zegt Davis dat privacy voorop staat. "Als bedrijf dat miljarden mensen over de hele wereld met elkaar verbindt en toonaangevende technologie heeft gebouwd, zijn we vastbesloten om de privé-communicatie van mensen te beschermen en mensen online veilig te houden", aldus het Meta-veiligheidshoofd.

'Openbare veiligheid blijven ondersteunen'

WhatsApp heeft al sinds 2016 end-to-end versleuteling standaard ingeschakeld en is daardoor veiliger en privacyvriendelijker dan de twee andere berichtendiensten van moederbedrijf Meta. Davis stelt dat veiligheidsdiensten desondanks juist meer data dan ooit hebben als hulpmiddel om misdadigers mee te zoeken.

Als end-to-end versleuteling straks standaard ingeschakeld staat voor alle berichtendiensten van Meta, gebruikt het bedrijf volgens Davis "een combinatie van niet-versleutelde data tussen onze apps, accountinformatie en meldingen van gebruikers" om hen veilig te houden, terwijl "inspanningen op het gebied van de openbare veiligheid worden ondersteund".

Dit zit er in draadloze oordoppen: