Getest: sporthorloge Polar Grit X Pro
Bright Review

Getest: sporthorloge Polar Grit X Pro

06-12-2021 13:51 Laatste update: 16:16

De Grit X Pro is het topmodel van de Finse sporthorlogemaker Polar voor wie sport buiten de gebaande paden. Bright-tester Rutger heeft hem geprobeerd.

Voor wie aan een smartwatch niet genoeg heeft voor zijn sportieve prestaties, of geen apparaat vol meldingen aan de pols wil, is een sporthorloge een fijne optie. Polar maakt hele serieuze producten in dat domein en de nieuwste is de Grit X Pro. Bedoeld voor triathlon, hardlopen en multisport, zegt Polar. Het uiterlijk van het horloge is meer Bear Grylls dan Usain Bolt. Hij lijkt gemaakt om de oorlog mee te winnen, niet de triathlon. Hij kan dan ook 100 meter onder water en werkt bij -20 graden nog steeds. De batterijduur verslaat ook de meeste smartwatches: 7 dagen kun je er mee lopen na een oplaadbeurt of 40 uur trainen met hartslagmeting en gps aan. Als gevolg kun je hem dag en nacht dragen en dus ook je herstel van training en slaap bijhouden.

Ondanks zijn ruige uiterlijk is de Grit X Pro Titanium die wij testten licht van gewicht met slechts 53 gram. De hartslagmeter lijkt vervelend uit te steken, maar is in praktijk niet oncomfortabel. Net als met alle Polar-horloges kun je de boel instellen met de app op je telefoon. Die wordt ook gebruikt om het horloge updates te geven. Automatisch overschakelen naar wintertijd gaat pas als je synchroniseert met je horloge. Het meegeleverde magnetische kabeltje is compatibel met andere Polar-horloges van de afgelopen jaren, maar niet met de Unite/Ignite. Het kabeltje werkt uitmuntend. Je hoeft niet te checken of hij er goed op zit. Klik, laden, klaar.

De Grit X Pro kan gebruikt worden met de Polar-app, maar werkt ook samen met Nike Training Club, Adidas Running, Strava, MyFitnesspal en hardlooproutes kun je via de app Komoot kiezen en uploaden naar je horloge.

Het scherm blijft ook als je niet aan het sporten bent aan waardoor je niet zit te draaien met je arm om te proberen beeld te krijgen. Dit maakt de Grit X Pro, naast de accuduur, meteen een stuk praktischer dan veel smartwatches. Je kunt meldingen van je telefoon door laten geven op de Grit X Pro. Maar aan de interface is duidelijk te zien dat dit niet de belangrijkste feature is. Net als bijvoorbeeld de Apple Watch kan de Polar je vertellen wanneer je even moet gaan staan als je te lang achter je bureau gezeten hebt. Ook je dagelijkse activiteit wordt bijgehouden.

Tijdens het rennen kun je onder andere je muziek bedienen op je pols. Dat is vaak lastig met een touchscreen, maar de vijf fysieke knoppen zorgen ervoor dat je het meeste kan doen zonder je scherm aan te raken.

Interval timers instellen is net als bij andere Polar-horloges mogelijk, maar echt een ballet van knoppen indrukken in de juiste volgorde op de juiste wijze. Als je dat niet regelmatig doet, verleer je het zo weer.

Bijzonder ten opzichte van goedkopere Polar-sporthorloges is de mogelijkheid om navigatie te krijgen voor je hardlooprondje. Je kunt via Komoot een account nemen (gratis voor 1 provincie routes, betalen voor meer) en hardlooproutes zoeken. Daar moet je even voor gaan zitten. Het kompas moet de eerste keer gekalibreerd, accounts gekoppeld, het horloge gesynchroniseerd. Maar dan krijg je een route. De info op het scherm is vrij minimaal, maar je wordt met trilsignalen gewaarschuwd als je de verkeerde kant oploopt. Daar zul je even aan moeten wennen, maar als je dat gedaan hebt, is het gebruik van het schermpje niet echt meer nodig.

Je kunt ook halverwege een route aangeven dat je weer naar huis wilt: of dezelfde route terug of 'beeline', dus in een rechte lijn weer naar huis. Vooral handig als je diep de rimboe ingerend bent. In een stedelijke omgeving is het iets minder praktisch, maar nog steeds bruikbaar.

De Grit X Pro heeft een schier oneindig aantal metingen en testen die je kunt doen om helder te krijgen waar je hartslagzones zitten, of je genoeg slaapt, of je voldoende rust neemt na een training of hoe hard je een berg op kan rennen. Het enige nadeel in de software is dat dit allemaal losse elementen zijn. Daarmee is dit horloge niet geschikt voor de half geïnteresseerde amateur, maar moet je echt je sporten en je tech serieus nemen voor een horloge als dit.

Al met al is de Polar Grit X Pro een indrukwekkend sporthorloge dat de hele dag te dragen is zonder dat je eruit ziet als een uitslover en dat je met de software van Polar op je smartphone of in de browser heel veel inzicht kan geven in je sportprestaties en je herstel. De Grit X Pro is beschikbaar vanaf 500 euro, het titanium model dat wij getest hebben is 100 euro duurder.

Kijk ook: Apple Watch met 4G