Hyundai Ioniq 5
Elektrische auto's (30K-45K euro)

Hyundai Ioniq 5

01-11-2021 16:54 Laatste update: 17-01-2022 19:28

De meest onderscheidende elektrische auto tot nu toe, met een uitgesproken uiterlijk, goed rijgedrag, razendsnel laden en een zeer ruime binnenkant. Niet goedkoop, maar wel zonder echte nadelen.

Hallo Europese automerken, de Koreanen komen jullie even hun achterkant laten zien. Terwijl de Duitsers net een beetje hun best gingen doen om iets serieus elektrisch op de weg te zetten, kwamen de Koreanen met een tweede generatie volledig elektrische auto’s. Op een volledig elektrisch platform. Met een 800 volt architectuur. 800 volt zorgt ervoor dat het makkelijker is om de auto met hoge snelheden op te laden. Waar de Volkswagens net boven de 100 kW uitpieken, komt Hyundai met bijna 250 kW. Als een ID.3-rijder dus een half uur staat te laden, doe jij 10 minuten over dezelfde hoeveelheid stroom. 

De Hyundai Ioniq 5 heeft een tweelingbroer: de Kia EV6. Dat is ook een fijne elektrische wagen, met grotendeels dezelfde eigenschappen als de Hyundai. Maar de Ioniq 5 zou wel eens een designklassieker kunnen worden. De EV6 probeert iets te veel de snelle sportwagen na te doen. 

De Ioniq 5 is er vanaf ongeveer 43.000 euro, maar wij zouden iets upgraden naar de Long Range 2WD. Die heeft een 72,6 kWh-accu voor een geloofwaardig bereik van 385 kilometer. Snelladen gaat in deze auto met 221 kW. 950 kilometer bereik in een uur laden dus. Maar goed, je kunt nooit een uur laden, want dan is de accu al weer vol. Sprintje naar de 100 duurt 7,5 seconden. Prima dus. Wie echt een geweldenaar wil moet de long range all wheel drive aanschaffen. Die heeft 5,2 seconden nodig voor dat sprintje. Voor de meeste mensen een beetje overkill. 

De designdetails in de Ioniq 5 zijn verfrissend. Met led-pixels wordt een heel eigen smoelwerk gemaakt. Het interieur is licht en fris en het infotainmentsysteem heeft niet dezelfde voorsprong op de concurrentie als de aandrijflijn, maar is zeker bij de tijd. Optioneel kan de Ioniq 5 ook stroom terugleveren. Aan je huis als de stroom uitgevallen is. Maar ook aan je tosti-ijzer als je aan het vissen bent. 

Pluspunten:Minpunten:
  • Fraai ontwerp
  • Ontzettend snel laden
  • Ruim van binnen
  • Standaard rijk uitgerust
  • Werkt als enorme powerbank
  • Niet goedkoop

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.