© Microsoft

Microsoft opent virtueel museum voor verjaardag Xbox
Reis in de tijd

Microsoft opent virtueel museum voor verjaardag Xbox

23-11-2021 18:51 Laatste update: 18:55

Microsoft viert de twintigste verjaardag van de Xbox met een virtueel museum over de geschiedenis van de spelcomputer.

Een speciale website biedt toegang tot het museum, waarin je met een simpele avatar langs hoogtepunten uit de Xbox-geschiedenis kunt lopen. Er zijn aparte musea voor alle vier de Xbox-spelcomputers, die het verhaal van Xbox op chronologische volgorde vertellen.

Daarnaast is er een speciaal museum voor Halo, de gamereeks die boegbeeld is voor de Xbox. Net zoals in de rest van het museum vind je hier zowel afbeeldingen als aparte 'verhalen', pagina's met video en audio en andere details over de gekozen tijdsperiode.

Ten slotte is er een aparte plek voor gamers die al langer op Xbox spelen. Log je in via je Microsoft-account, dan toont Xbox hier informatie over de eerste games die je speelde en trofeeën die je tijdens het spelen gewonnen hebt.

In totaal zijn er 132 'momenten' ondergebracht in het museum, die - zoals het een gamemuseum betaamt - netjes worden bijgehouden via een teller in de hoek. Je avatar beweeg je natuurlijk via de WASD-toetsen op je toetsenbord.
 

Twintig jaar oud

De eerste Xbox kwam op 15 november 2001 op de markt. Op dat moment had Microsoft wel al een voet in gaming via Windows en software als Flight Simulator, maar het idee dat Microsoft een eigen spelcomputer zou maken leek voor veel mensen binnen en buiten het bedrijf bizar.

De meest succesvolle Xbox-console tot nu toe is de Xbox 360. Hier werden 86 miljoen exemplaren van verkocht. De daaropvolgende Xbox One deed het beduidend minder: 51 miljoen stuks, tegenover de 106 miljoen van concurrent PlayStation 4.

Wordt de Series X de comeback van Xbox?