Apple sleept maker spionagesoftware Pegasus voor rechter
NSO Group

Apple sleept maker spionagesoftware Pegasus voor rechter

23-11-2021 20:17 Laatste update: 20:21

Apple klaagt NSO Group aan, het bedrijf achter spionagesoftware Pegasus. De techgigant wil dat NSO Group onmiddellijk stopt met het gebruik van Apple-apparatuur en diensten.

Daarmee wil Apple "verdere schade en misbruik van onze gebruikers" voorkomen, schrijft het bedrijf vandaag in een persbericht. Facebook-moederbedrijf Meta kreeg eerder deze maand toestemming om een rechtszaak te beginnen tegen NSO Group, die onder andere ook misbruik maakte van WhatsApp, na jaren vertraging.

"Apple apparaten zijn de veiligste op de markt, maar private bedrijven die spyware voor overheden maken zijn nog gevaarlijker geworden", zegt Apple vice-president Craig Federighi in het persbericht. Apple beschrijft verder het misbruikgebruik van FORCEDENTRY door NSO Group, een lek in iOS die het mogelijk maakte om spyware te installeren.

Naast het stopzetten van het gebruik van Apple-apparaten door NSO Group eist Apple ook een boete voor het "flagrant schenden van de Amerikaanse wet". 
 

Spyware krijgt toegang tot alles op je smartphone

NSO Group is een Israëlisch bedrijf dat software maakt om doelgericht de telefoon af te tappen van ambtenaren, politici, journalisten en activisten. Het ontwikkelde daarvoor Pegasus, een spywareprogramma dat ongezien toegang kan krijgen tot vrijwel alle onderdelen van een iOS of Android-smartphone, waaronder de microfoon en camera.

Onder de klanten van NSO Group zouden zich onder andere overheden bevinden, waaronder die van Israel zelf. In 2019 kwam het gebruik van de software voor het eerst naar buiten. 

Internationale media vonden in de zomer van dit jaar wederom bewijs van de uitgebreide spionagepraktijken die mogelijk zijn gemaakt door software van het bedrijf. Ze troffen een lijst met telefoonnummers van 50.000 mogelijke slachtoffers, waaronder die van de vermoordde Saudische columnist Jamal Khashoggi en de koning van Marokko. Het was niet duidelijk of alle nummers ook daadwerkelijk gehackt zijn.

Hoe werken ruisonderdrukkende oortjes?