Chinese overheid legt tijdelijk app-updates Tencent stil
In China

Chinese overheid legt tijdelijk app-updates Tencent stil

25-11-2021 11:48 Laatste update: 11:48

De Chinese tech- en gamegigant Tencent mag voorlopig geen nieuwe mobiele apps of updates uitbrengen in China.

Het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie heeft dat gisteren besloten, schrijft de South China Morning Post. Het gaat onder andere om de in China bijzonder populaire chatapp WeChat, die 1,2 miljard gebruikers telt.

Tencent zou niet voldoen aan nieuwe regels rond de bescherming van persoonsgegevens in het land. China ondernam eerder al actie tegenover individuele apps, maar dit is de eerste keer dat een heel bedrijf zijn app-uploads moet stilleggen.

Chinese gebruikers die een Tencent-app op hun telefoon hebben, kunnen deze wel gewoon gebruiken en ook de oude versies downloaden. In een statement aan Chinastarmarket zegt Tencent door te gaan met het aanpassen van zijn software om aan de nieuwe regels tegemoet te komen.
 

Toekomstige updates onderzocht

Toekomstige apps en updates zullen onderzocht worden om zeker te zijn dat de privacy van Chinese gebruikers niet in het geding komt, schrijft marktanalist Daniel Ahmad op Twitter. Hij benadrukt dat de maatregel alleen geldt voor gebruikers op het vasteland van China.

Het gaat om meer dan honderd games en meer dan zeventig andere apps die op smartphones in China te downloaden zijn.

China pakt techsector aan

De Chinese overheid heeft het al enige tijd voorzien op Tencent, met een omzet van 67 miljard euro per jaar een van de grootste techbedrijven van het land. Ook andere techreuzen zoals Alibaba hebben te maken met verscherpt toezicht en regelgeving om hun macht in te perken.

Zo werd Tencent via de Chinese staatsmedia aangesproken op zijn rol in het aandrijven van het gamegedrag door jongeren. Games zouden "de geschiedenis verdraaien" en "geestelijk opium" zijn. Het imperium van Tencent is deels gebouwd op zijn enorme gameportfolio, die in China hyperpopulaire spellen als Honor of Kings omvat.

Games streamen voor 15 euro per maand