© Skyports, Groupe ADP

Parijs test luchttaxi's voor Olympische Spelen van 2024
Passagiersdrones

Parijs test luchttaxi's voor Olympische Spelen van 2024

26-11-2021 09:33 Laatste update: 09:34

Frankrijk test de komende maanden nieuwe electrische luchttaxi's. De taxi's moeten klaar zijn rond de Olympische Spelen van 2024 in Parijs .

Deze electric Vertical Takeoff and Landing (eVTOL)-voertuigen gaan passagiers van de vliegvelden bij Parijs naar het centrum brengen, schrijft vliegvelduitbater ADP. Ook moet er een route komen tussen heliport Paris-Issy-les-Moulineaux en het vliegveld bij Saint-Cyr-l'École, in het westen van Parijs. 

Parijs werkt sinds september 2020 aan de voertuigen. Een eVTOL kan verticaal opstijgen als een helikopter, maar vliegt vervolgens horizontaal als vliegtuig naar het doel. 
 

Dertig bedrijven doen mee

Een dertigtal leveranciers zal de komende tijd tests gaan uitvoeren op het gebied van geluidsoverlast en de integratie van de eVTOLs in het reguliere vliegverkeer. Er wordt daarnaast gekeken naar de beste vorm die een zogenoemde 'Vertiport', een vliegveld voor eVTOLs, kan hebben.

Zo worden er onder andere protocollen ontwikkeld om mensen te laten boarden en uitstappen. Alles moet nog onderzocht worden, waaronder procedures rond het opladen en het bijhouden van de eVTOLs. Deze specifieke tests starten in juni volgend jaar.

Onder andere het Duitse Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace Group, Lilium NV en Joby Aviation zijn betrokken bij het project. De tests worden begeleid door de civiele luchtvaartautoriteit van Frankrijk. 

Passagiersdrones in opkomst

eVTOLs zijn een groeiend interessegebied voor veel auto- en vliegtuigfabrikanten. De bedoeling is dat dit soort passagierdrones op termijn de niche tussen auto's en vliegtuigen zal gaan vullen, en het zo gemakkelijker maken voor consumenten om snel van één plek naar de andere te komen zonder de drukke weg op te hoeven of het milieu teveel te vervuilen.

Drone DJI MAVIC 3 laat steekjes vallen