Amerikaanse beurswaakhond wil geen overname chipbedrijf ARM door Nvidia
Concurrentieverstorend

Amerikaanse beurswaakhond wil geen overname chipbedrijf ARM door Nvidia

03-12-2021 10:04 Laatste update: 10:04

ANP/Bright

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stapt naar de rechter om de geplande overname van het Britse chipbedrijf ARM door het Amerikaanse Nvidia tegen te houden.

De FTC stelt dat door die overname ter waarde van 40 miljard dollar (ruim 35 miljard euro), de concurrentie in het gedrang zou komen. De toezichthouder vindt ook dat het fusiebedrijf te veel marktmacht zou krijgt waardoor technologische innovatie in de chipsector kan worden ondermijnd. Het gaat bijvoorbeeld om technologie voor datacenters.

Weerstand vanwege breed gebruik ARM-chips

Nvidia kondigde ruim een jaar geleden aan ARM te willen kopen van de Japanse techinvesteerder SoftBank. Er was in de sector direct weerstand tegen de overname, omdat vrijwel alle chipbedrijven gebruikmaken van de chiparchitectuur van ARM.

Zo zijn alle chips van Apple gebaseerd op de ARM-architectuur, net als de populairste chips voor Android-telefoons en tablets van bijvoorbeeld chipmaker Qualcomm. Nvidia is op zijn beurt al een belangrijke speler op het gebied van chips voor grafische toepassingen, kunstmatige intelligentie en servers.

Techbedrijven vaker onder de loep

Nvidia zegt in een reactie op het besluit van de FTC dat het bedrijf zal aantonen dat de overname van ARM juist leidt tot voordelen voor de chipsector en de concurrentie zal bevorderen.

De FTC-commissie die de aanklacht heeft ingediend, bestaat uit twee Democraten en twee Republikeinen. Toch heeft de commissie unaniem voor de rechtszaak gestemd. Daarmee staat de Amerikaanse politiek opnieuw de handen ineen om de groei van een techreus te beteugelen. Na jaren van miljardenovernames en enorme expansie proberen politici en toezichthouders in de VS en Europa veel overnames nu tegen te houden.

Eerder werden ook al grote fusies van chipbedrijven tegengehouden. In 2018 stak de VS een stokje voor de overname van Qualcomm door Broadcom. En dat jaar ketste ook de aankoop van het Nederlandse NXP door Qualcomm af, omdat China geen toestemming gaf.

Bekijk ook: Geen PlayStation of nieuwe auto door chiptekort