Hackers kraken softwareleverancier politie en Defensie, eisen losgeld
ICT-leverancier Abiom

Hackers kraken softwareleverancier politie en Defensie, eisen losgeld

06-12-2021 12:49 Laatste update: 13:00

Hackers hebben data gestolen bij ict-leverancier Abiom, dat onder meer werkzaam is voor Defensie, de Nationale Politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De hackers eisen losgeld voor de gestolen informatie.

De data zijn gestolen door hackersgroep Lockbit, meldt de Volkskrant. De krant heeft de informatie ingezien, bovendien is een deel van de informatie online gezet om de losgeldeis kracht bij te zetten. Abiom zou niet op die eis hebben gereageerd. 

De gestolen data bevatten volgens de Volkskrant "interne documenten, waaronder gevoelige en vertrouwelijke communicatie met overheden". Het gaat dan onder meer om "facturen van meer dan een miljoen euro aan de politie, persoonsgegevens van leidinggevenden, kopieën van paspoorten, verschillende overeenkomsten met buitenlandse overheden en bedrijven", schrijft de Volkskrant. Abiom geeft nog geen commentaar.

'Documenten openbaren is recente ontwikkeling'

Ook details van apparatuur die bij politie- en defensieonderdelen is geplaatst, zou bij de hack gestolen zijn. In totaal zouden ruim 39.000 interne documenten zijn gestolen. Het is niet bekend hoeveel geld de hackersgroep eist.

Deze hack zou volgens experts passen bij recente ontwikkelingen waarin ransomware-groepen hun eis meer kracht proberen bij te zetten. Niet alleen worden bestanden op slot gezet en digitaal gegijzeld, nu wordt ook gedreigd ze met andere cybercriminelen te delen. Die hebben met zulke data een schat aan informatie voor fraude, identiteitsdiefstal, gerichte phishing-aanvallen en meer.

QR-codes: let hier op als je ze scant