© Epic Games

Fortnite Chapter 3: dit is er nieuw in de grootste update in jaren

De nieuwe spelwereld in Fortnite is letterlijk op zijn kop gezet.

Nieuw hoofdstuk voor Fortnite

Fortnite Chapter 3: dit is er nieuw in de grootste update in jaren

06-12-2021 22:23 Laatste update: 07-12-2021 09:27

De populaire game Fortnite heeft een nieuw hoofdstuk gekregen, waarmee het spel een nieuw eiland krijgt, met weersomstandigheden, tal van extra spelmogelijkheden en veel nieuwe zaken om vrij te spelen.

Fortnite is een levende game: het spel wordt voortdurend uitgebreid met personages, voorwerpen, gebeurtenissen, stukjes verhaal en locaties. Soms gebeurt dat druppelsgewijs, nu allemaal in één keer. Epic Games heeft Fortnite uitgebreid met Chapter 3, waarvan het eerste seizoen nu van start is gegaan.

Een korte opfrisbeurt: de Chapters van Fortnite zijn de hoofdstukken, die vaak draaien om één groot verhaalelement. Chapter 2 ging bijvoorbeeld van start in oktober 2019, en begon met een nieuwe spelwereld nadat de oude door een zwart gat was opgeslokt. In de acht seizoenen van Chapter 2 werd allerlei nieuws toegevoegd, tot in de afgelopen maanden kubussen op het Fortnite-eiland vielen.

Daarmee kwam het eind het hoofdstuk in zicht: het eiland werd letterlijk omgedraaid, om een nieuwe spelwereld te onthullen.

Nieuwe locaties en weersomstandigheden

Een volledig nieuwe spelwereld dus, met allerlei nieuwe plekken om te ontdekken en nieuwe personages en voorwerpen om vrij te spelen. Het eiland kent een verscheidenheid aan gebieden: een besneeuwd deel in het westen, een tropisch deel met een baai in het oosten en in het zuiden een woestijn.

Nieuw zijn veranderende weersomstandigheden. Spelers kunnen bijvoorbeeld verrast worden door een enorme orkaan of door een onweersbui. Spelers kunnen bijvoorbeeld door zo'n orkaan worden meegesleurd.

Er zijn ook nieuwe locaties op het eiland, zoals The Daily Bugle, het gebouw van de krant waar Spider-Man werkt. Op de racebaan Chonker's Speedway kunnen spelers een auto pakken en elkaar uitdagen voor een race.

In de kern hetzelfde: als laatste overblijven

Ondanks de nieuwe locaties en mogelijkheden blijft Fortnite in de kern hetzelfde. Spelers landen met 100 tegelijk op een eiland, gaan op zoek naar wapens en vooral naar elkaar. Ze schakelen elkaar uit, en wie als laatste overblijft, wint het potje.

Betaalde Battle Pass

Met het spelen worden punten verdiend, die gebruikt kunnen worden om nieuwe personages, wapens, voorwerpen en meer te ontgrendelen. Het beschikbare aanbod hangt onder meer af van of spelers een betaalde Battle Pass hebben, of de game volledig gratis spelen.

Wie zo'n Battle Pass voor Chapter 3 seizoen 1 aanschaft, krijgt de komende maanden de tijd om alle nieuwe toevoegingen vrij te spelen. Grote nieuwe personages zijn Spider-Man en 'The Foundation', een personage dat wordt gespeeld door Dwayne 'The Rock' Johnson. Hij is de leider van 'The Seven', een groep figuren die een belangrijke rol speelt in het onderliggende verhaal van Fortnite.

Slingeren en sliden

Spelers krijgen ook nieuwe mogelijkheden om zich voort te bewegen. Naast rennen, springen en de hoogte in bouwen, kunnen spelers nu ook een sliding van een heuvel af maken. Daarvoor moeten spelers op de kruip-knop drukken terwijl zij bergafwaarts gaan. Tijdens het sliden bewegen spelers snel, maar kunnen zijn blijven richten en schieten.

En nog meer Spider-Man: de bekende slingerbeweging met spinnenwebben van de stripheld wordt aan Fortnite toegevoegd. Spelers kunnen op grote hoogte van gebouw naar gebouw slingeren, en de wereld zo op een nieuwe manier door de wereld bewegen.

Nieuwe wapens zijn onder meer twee nieuwe Shotguns voor dichtbij, de Ranger Assault Rifle de middellange afstand en de Hunter Bolt Sniper voor de lange afstand. Spelers kunnen de nieuwe wereld ook verkennen via een nieuwe motorboot, en met hun groep kunnen zij een kampeerplek opzetten waar voorwerpen bewaard kunnen worden. Ook kunnen personages in de tent genezen.

Nieuwe kroon voor de winnaar

Winnaars van een potje Fortnite worden voortaan beter zichtbaar door een kroon die zij kunnen verdienen. Die 'Victory Crown' is een opvallende gouden kroon die spelers in het volgende potje na hun winst op hun hoofd kunnen zetten. Dat is niet alleen voor de show: wie de kroon draagt, verdient extra punten.

De Victory Crown wordt uitgereikt aan de vier beste spelers in de Solo-modus van de game, aan de top twee teams in de Duo-modus en aan het winnende team van de Trio- en Squads-modi. En wie een speler met een kroon neerschiet, kan die kroon afpakken en de rest van het potje blijven dragen.

Review Nintendo Switch OLED: