'Apple sloot stiekem deal van 275 miljard dollar met China'
Investeringen

'Apple sloot stiekem deal van 275 miljard dollar met China'

07-12-2021 18:39 Laatste update: 18:44

Apple zou stiekem een deal ter waarde van 275 miljard dollar (244 miljard euro) hebben gesloten met de Chinese overheid hebben gesloten om onvriendelijk overheidsbeleid af te kopen. Het geld investeert Apple sinds 2016 in Chinese bedrijven.

Het gaat om een investeringsdeal die vijf jaar zou duren, schrijft The Information op basis van eigen bronnen. De iPhone-maker worstelde op dat moment met concurrentie van plaatselijke Chinese bedrijven op de smartphonemarkt.

Volgens documenten die The Information onder ogen kreeg, zou Apple-ceo Tim Cook hoogstpersoonlijk naar China zijn afgereisd om hooggeplaatste Chinese functionarissen te vragen bepaald beleid niet in te voeren dat negatieve gevolgen zou hebben voor onder andere Apple Pay, iCloud en de App Store.

China vond dat Apple niet genoeg deed voor de nationale industrie. Apple zou daar bezorgd om zijn geworden nadat China in 2016 boeken- en filmverkoop via iTunes verbood. 

Kort na deze beslissing investeerde het bedrijf een miljard dollar in de Chinese taxidienst Didi Chuxing. De overeenkomst zou enkele dagen na de aankondiging van deze investering getekend zijn. 

In ruil voor hulp aan de Chinese technologie-industrie en een toename in het gebruik van Chinese onderdelen zou Apple zijn profiel bij de Chinese overheid verbeteren. Het land belooft in het contract om Apple "de benodigde hulp en ondersteuning te bieden" die het nodig had.

'Automatische verlenging'

In het contract stond volgens The Information dat het in mei van dit jaar automatisch verlengd zou worden als geen van beide partijen bezwaar aantekende. Of dit ook gebeurd is, is niet bekend.

De verkoop van iPhones in het land trok de afgelopen jaren flink aan, na lang kwakkelen. De Amerikaanse techgigant verbrak eind vorig jaar zijn eigen records toen het in drie maanden tijd meer dan 21 miljard dollar (18 miljard euro) verdiende aan de verkoop van hardware in China.