Viaplay in zee met providers

Formule 1 tegen betaling bij KPN en Ziggo, samenvattingen bij NOS

8 december om 09:50
Laatste update: 8 december om 17:25

De Formule 1 is vanaf volgend seizoen tegen betaling te zien bij KPN en Ziggo. Dat hebben de providers en de rechtenhouder NENT, het bedrijf achter de nieuwe videodienst Viaplay, bekendgemaakt. De NOS heeft de rechten op de races in Zandvoort en de samenvattingen bemachtigd.

Alle Formule 1-races zijn komend seizoen tegen betaling te zien via Ziggo en KPN. De Nordic Entertainment Group (NENT) maakte vanochtend bekend dat het abonnement op zijn streamingdienst Viaplay, waar de Formule 1-uitzendingen onderdeel van zijn, in Nederland 14 euro per maand gaat kosten. 

De providers kunnen mogelijk afwijken van die 14 euro om klanten aan zich te binden. KPN en Ziggo willen desgevraagd niet zeggen wat ze gaan rekenen voor het Viaplay-abonnement. Volgens de providers worden de prijzen 'op een later moment bekendgemaakt'.

Ziggo-klanten konden de afgelopen jaren zonder extra betaling naar de Formule 1 kijken, maar de provider verloor de strijd om de uitzendrechten van NENT, dat 30 miljoen zou hebben betaald voor de Nederlandse F1-rechten. KPN-klanten konden de afgelopen jaren alleen door extra te betalen naar de F1-races kijken.

Viaplay start op 1 maart in Nederland en biedt behalve de Formule 1 ook buitenlands voetbal, series en films. "Onze samenwerkingen met KPN en VodafoneZiggo zullen ons helpen het hele land te bereiken. We begrijpen hoeveel de Formule 1 in het bijzonder betekent voor Nederlandse fans", zegt NENT-ceo Anders Jensen. Of er ook overeenkomsten volgen met andere Nederlandse providers, is nog niet duidelijk.

Geen Olav Mol en Jack Plooij meer

Vorige week werd bekend dat de F1-commentatoren Olav Mol en Jack Plooij niet de overstap maken van Ziggo naar Viaplay. NENT heeft gekozen voor Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk als de nieuwe commentatoren en voor Amber Brantsen als presentator.

De Formule 1-races op Zandvoort zullen de komende drie jaar door de NOS worden uitgezonden. De NOS heeft ook de rechten bemachtigd op het uitzenden van samenvattingen van alle andere F1-races. Het gaat om samenvattingen van maximaal 3 minuten van de kwalificatie en 15 minuten van iedere Grand Prix.

Ook Premier League en Bundesliga

NENT is met Viaplay al actief in tien andere landen. Het Zweedse bedrijf wil de strijd aangaan met de grote streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video. Viaplay biedt bij de start in maart behalve de Formule 1 onder meer de hoogste Duitse voetbalcompetitie Bundesliga en PDC-darts. Vanaf augustus 2022 heeft Viaplay ook de Nederlandse uitzendrechten voor de Engelse Premier League.

Daarnaast heeft de videodienst een eigen programmering met films en series. Er wordt volgens het bedrijf ook gewerkt aan nieuwe Nederlandse series, maar welke dat zijn is nog niet bekend. Viaplay zal behalve via KPN en Ziggo ook beschikbaar via internet op computers, iOS- en Android-apparaten, smart-tv's, Google Chromecast en Apple TV.

Meer abonnementen op videodiensten

NENT verwacht dat Nederlanders de komende jaren gemiddeld twee video-abonnementen zullen nemen. Momenteel heeft ongeveer de helft van de Nederlanders minimaal één abonnement op een streamingdienst. Volgens Telecompaper heeft 24 procent van de huishoudens al meer dan één streamingabonnement.