Digitaal kunstwerk Don Diablo gaat naar MOCO Amsterdam
NFT-kunst verkocht voor 1 miljoen

Digitaal kunstwerk Don Diablo gaat naar MOCO Amsterdam

08-12-2021 14:15 Laatste update: 14:29

Het digitale kunstwerk Hexhibit III van Don Diablo, dat eerder dit jaar voor 1,2 miljoen dollar werd verkocht, is vanaf 10 december te zien in MOCO Amsterdam.

Dat heeft Sotheby's, waar het kunstwerk werd geveild, bekendgemaakt.

Het gaat om een film die als een NFT op de markt kwam. Een non-fungible token (NFT) is een uniek bestand dat staat opgeslagen op een digitaal kasboek, ook wel blockchain genoemd.

Elke NFT staat voor een uniek digitaal artikel of item dat niet vervangbaar (fungible) is. De markt voor dit soort unieke digitale kopieën van kunstwerken groeide de laatste maanden plotseling sterk.

De koper van Hexhibit III betaalde 600 Ether, een digitale munteenheid, voor het concert van de Nederlandse dj. Dat is omgerekend zo'n 1,2 miljoen dollar. Hij of zij is nu de enige eigenaar van de film. Deze eigenaar heeft MOCO gekozen als museum dat het kunstwerk met de wereld mag delen.

Hexhibit III werd geleverd in een unieke handgemaakte doos met een harde schijf die de enige kopie bevat. MOCO zal de nieuwe aanwinst donderdagochtend op een bijzondere manier aan het publiek presenteren.

Zo werken NFT's