Cyberbank geeft Amsterdamse minima een laptop
Laptops

Cyberbank geeft Amsterdamse minima een laptop

09-12-2021 08:32 Laatste update: 09:41

In Amsterdam opent vrijdag de eerste 'Cyberbank' van Nederland, naar voorbeeld van de voedselbank.

Inwoners met een laag inkomen en een Stadspas kunnen tegen betaling van 20 euro 'statiegeld' een laptop afhalen bij de nieuwe Cyberbank. Ze mogen die houden of na gebruik weer inleveren. In dat laatste geval krijgen ze de 20 euro terug. Ook kunnen ze andere vormen van digitale ondersteuning krijgen.

De apparatuur wordt gedoneerd door bedrijven en particulieren. Het kan gaan om gebruikte en om nieuwe laptops. Tweedehands apparaten worden opgeknapt door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de gemeente gaat laptops leveren. Wethouder Touria Meliani (digitale stad) overhandigt vrijdag symbolisch de eerste laptop aan de Cyberbank.

Digitale kloof verkleinen

"Onze stad digitaliseert in hoog tempo, een ontwikkeling die door corona is versneld. Daarmee groeit ook de kloof tussen Amsterdammers die wel met internet en alle digitale mogelijkheden kunnen omgaan en Amsterdammers die dat niet kunnen, omdat ze geen laptop hebben of omdat ze niet beschikken over digitale vaardigheden. De Cyberbank verkleint samen met partners deze digitale kloof op een slimme en duurzame manier", zegt Meliani.

De Cyberbank is een initiatief van Cybersoek, een Amsterdams platform voor 'digitale zelfredzaamheid'.

De beste laptops voor studenten en scholieren: