© archieffoto

België breidt verbod op gebruik telefoon tijdens rijden uit

Ook met een schuin oog de wedstrijd kijken terwijl je telefoon in een houder zit is strafbaar.

Smartphone gevaar in verkeer

België breidt verbod op gebruik telefoon tijdens rijden uit

14-12-2021 13:59 Laatste update: 13:59

België komt met strengere regels voor het gebruik van smartphones en andere apparaten tijdens het rijden. De gadgets mogen niet worden gebruikt als ze niet in een houder zitten. Ze mogen dus ook niet op schoot liggen.

Tot nu toe is alleen bellen met een telefoon in de hand strafbaar in België. De nieuwe wet staat alleen bellen of muziek luisteren toe als de telefoon in een houder zit. De nieuwe Belgische wet moet in maart ingaan, meldden Belgische media.

Telefoon mag niet op schoot liggen

Het uitgebreide verbod gaat gelden voor meer gadgets dan alleen telefoons, zoals tablets of e-readers. De apparaten mogen ook niet op schoot liggen of op de passagiersstoel of op de middenconsole in de auto.

In Nederland is het nog niet strafbaar om een telefoon op je schoot te houden tijdens het rijden. Een vrouw die daarvoor een boete had gekregen, hoefde die boete uiteindelijk niet te betalen, oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in augustus.

Ogen op de weg houden

"De boodschap is heel duidelijk: als je rijdt, moet je je ogen op de weg houden en je handen aan het stuur", zegt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) tegen de Vlaamse omroep VRT over het wetsvoorstel, dat zou kunnen rekenen op een meerderheid in het parlement. "Ik denk dat het beste is dat het toestel in zo een houder zit, en niet op de passagierszetel of de middenconsole ligt. Als je dan vijf seconden naar je gsm kijkt, heb je honderd meter je ogen niet op de weg. En volgens sommige studies kijken mensen al gemakkelijk 20 of 30 seconden naar hun gsm. Dus dan rijd je blind in het verkeer."

Nederlandse boete wordt 340 euro

De boete voor het vasthouden en gebruiken van een mobiele telefoon achter het stuur gaat in Nederland binnenkort omhoog: van 240 naar 340 euro.

Tips: op reis met een elektrische auto