Ex-werknemer: 'Veel seksueel wangedrag binnen SpaceX'
Seksuele intimidatie

Ex-werknemer: 'Veel seksueel wangedrag binnen SpaceX'

14-12-2021 20:28 Laatste update: 20:35

Een voormalige werknemer van SpaceX beschuldigt het bedrijf van een seksistische werkcultuur waar seksuele intimidatie aan de orde van de dag is. Ze vergelijkt oprichter Elon Musk met 'een sadistische man die ze vroeger kende'.

Volgens Ashley Kosak werden zij en andere vrouwen in haar tijd bij het ruimtevaartbedrijf regelmatig lastiggevallen over dates, werd ze wel vaker zonder toestemming aangeraakt en maakte ze mee dat een vrouw gedwongen werd om te dansen met een man waar ze nee tegen had gezegd. Hoewel ze vaak melding maakte van deze incidenten, werd er door de leiding niks aan gedaan, schrijft ze dinsdagochtend in een blogpost.

Ze besloot zelf maar een aantal suggesties te doen voor een systeem om te handtastelijke collega's aan te pakken. Ook daar werd niks mee gedaan, aldus Kosak.

'Wilde milieuvriendelijker SpaceX'

Daarnaast schrijft Kosak dat ze persoonlijk geprobeerd heeft om SpaceX milieuvriendelijker te maken. Musk reageerde gedesinteresseerd, aldus Kosak, en wees op zonnepanelen waarvan er volgens haar helemaal niet genoeg zijn.

Uiteindelijk vertrok Kosak in november. Ze had een burn-out. Ze wijst er in haar blogpost op dat SpaceX zijn werknemers onder druk zet om lange dagen te maken, en legt de schuld bij de leiding, waaronder Musk. 

SpaceX heeft nog niet publiekelijk gereageerd op het blog van Kosak.

Meer verhalen van wangedrag bij Musk-bedrijven

Vier andere ex-werknemers hebben in gesprek met The Verge vanmiddag laten weten dat zij het beeld dat Kosak schetst herkennen. Een van hen, Julia Crowley-Farenga, stapte in 2020 naar de rechter omdat haar baas tijdens haar stageperiode met haar flirtte en haar regelmatig dwong om veel langer met hem te vergaderen dan de rest van de stagiairs.

Hij wilde het dan over zaken hebben die niks met het bedrijf te maken hebben, zoals dat Crowley-Farenga 'te veel met mannen praatte', zei ze. Ook zou hij het bedrijf ervan hebben weerhouden om haar later aan te nemen. De zaak loopt nog.

Een andere voormalige werknemer die The Verge sprak, vertelde dat een dronken werknemer probeerde om bij haar op de slaapkamer binnen te dringen. Ze woonde op dat moment in een wooncomplex voor stagiairs bij SpaceX.

Een vrouw klaagde vorige maand SpaceX-zusterbedrijf Tesla aan om een cultuur van seksuele intimidatie. Ook deze vrouw, Jessica Barraza, diende meermaals klachten in over seksuele intimidatie maar kreeg daar geen reactie op.  Een maand daarvoor moest Tesla een schadevergoeding van 137 miljoen dollar (118 miljoen euro) betalen aan een man die te maken kreeg met racisme op de werkvloer.