Bungie

HR-chef Destiny-studio vertrekt na berichten giftige werkcultuur

© Bungie

hr chef bungie vertrekt giftige werkcultuur destiny
18 december om 09:34
Laatste update: 18 december om 09:41

Het HR-hoofd van gamestudio Bungie, Gayle d'Hondt, stapt per direct op. De HR-chef van de Destiny-studio vertrekt kort na berichten over een giftige werkcultuur bij het bedrijf.

In haar interne afscheidsbrief liet d'Hondt weten dat ze vindt dat het nodig is om "nieuwe mensen toe te laten in het HR-team", schrijft IGN donderdag. "Het moeten mensen zijn die jullie kunnen vertrouwen, niet werknemers die als verlengstuk van het bedrijf en beschermers van kwaadwillenden worden gezien." 

Zo'n 26 veelal anonieme (ex-)werknemers van Bungie spraken zich vorige week tegenover IGN uit over de seksistische en racistische werkcultuur en de enorme werkdruk binnen het gamebedrijf. HR zou klachten regelmatig in de doofpot hebben gestopt.

Er zou sprake zijn van 'een vrijwel universeel wantrouwen richting HR' bij Bungie-werknemers. Bronnen van IGN wezen er op dat een klacht naar HR vaak tot slechte gevolgen kon leiden voor de klager zelf. 
 

'Beterende hand'

Wel zou de situatie binnen Bungie al aan de beterende hand zijn. Bungie-ceo Pete Parsons zegt in een statement tegen IGN dat "de mensen die uit het bedrijf verdienden te worden gezet, er nu uit liggen". Huidige werknemers beamen in het stuk dat het inderdaad beter gaat, maar dat er nog veel werk moet worden gedaan om een veilige werkcultuur binnen Bungie te creëren. 
 

Sinds 2018 komen er regelmatig verhalen naar voren over de giftige en vaak seksistische werkcultuur binnen gamebedrijven. Gamegigant Activision Blizzard, bekend van onder andere World of WarCraft en Call of Duty, werd eerder dit jaar aangeklaagd door de staat Californië om een cultuur van seksuele intimidatie op de werkvloer. Ook het Franse Ubisoft (Assassin's Creed) ligt om soortgelijke redenen onder het vergrootglas. 

'We hebben fouten gemaakt'

D'Hondt schrijft in haar afscheidsbrief dat ze veel heeft geworsteld met "moeilijke conflicten", zoals het ontslaan van werknemers voor "discriminatie, racisme en seksuele intimidatie". Ze zou ook zelf een klacht hebben ingediend tegen een hooggeplaatste Bungie-werknemer, die vervolgens zou zijn ontslagen. 

"Ik geloof dat we fouten hebben gemaakt, en dat als we het bedrijf willen worden dat ik weet dat we kunnen zijn, we die onder ogen moeten zien en samen verder moeten groeien", besloot ze. Het is niet bekend of d'Hondt het bedrijf helemaal verlaat, of dat ze een andere positie zal innemen.