'Topman had een idee'

Microsoft-spraakassistent Cortana had bijna Bingo geheten

© Microsoft

microsoft slimme spraakassistent cortana naam steve ballmer bing bingo
21 december om 13:22
Laatste update: 22 december om 19:06

De spraakassistent van Microsoft heet Cortana, maar dat was bijna Bingo geweest als het aan voormalig topman Steve Ballmer had gelegen.

Apple heeft Siri, Amazon heeft Alexa, Google heeft Google Assistant en Microsoft heeft Cortana. Maar de Microsoft-assistent had bijna Bingo geheten, zegt Sandeep Paruchuri, nu werkzaam bij WhatsApp maar voorheen producthoofd bij Microsoft. De spraakassistent was in ontwikkeling toen voormalig Microsoft-topman Steve Ballmer zijn vertrek voorbereidde. Ballmer zou bij wijze van afscheidscadeau de naam mogen bedenken.

Bingo was de naam die Ballmer in gedachte had voor de spraakassistent, zegt Paruchuri nu. Bingo zou volgens Ballmer mooi aansluiten op Bing, de zoekmachine van Microsoft.

"Ballmer had slechte smaak wat betreft producten", zegt Paruchuri. Daarom werd besloten de naamgeving uit te stellen en over te laten aan de nieuwe en huidige topman Satya Nadella.

Vernoemd naar Halo-personage

De assistent kreeg uiteindelijk de naam die het ontwikkelteam in gedachte had: Cortana. Die naam komt uit de populaire Microsoft Xbox-gameserie Halo, waarin Cortana een kunstmatige intelligentie is die hoofdpersonage Master Chief instructies geeft. De Engelstalige stem van beide Cortana's is ingesproken door dezelfde actrice: Jen Taylor.

De naam Cortana werd binnen Microsoft al jaren gebruikt als werktitel voor de assistent, juist als knipoog naar Halo. De titel was nooit bedoeld als daadwerkelijke naam voor de assistent. Naast Bingo van Ballmer heeft het ontwikkelteam zelf volgens Paruchuri lang gedacht aan de naam Alyx. Maar toen de naam Cortana uitlekte, populair werd en zelfs voor petities zorgde, besloot Microsoft bij die naam te blijven.

Dit is de redding voor de slimme assistent?