© Ubisoft

ubisoft werknemers vertrekken nft's ghost recon
Assassin's Creed-maker

'Gamemaker Ubisoft verliest veel belangrijke werknemers'

21 december 2021 om 18:43
Laatste update: 21 december 2021 om 18:49

De Franse gamegigant Ubisoft, bekend van Far Cry en Assassin's Creed, heeft de afgelopen zes maanden veel ontwikkelaars verloren. Een aantal van de belangrijkste gamemakers van het bedrijf zijn vertrokken.

Vijf van de 25 hoogste namen in de credits van blockbustergame Far Cry 6 (2021) zijn inmiddels vertrokken, ontdekte Axios. Twaalf van de belangrijkste gamemakers die aan Assassin's Creed Valhalla (2020) werkten zijn ook weg. Bij Ubisofts belangrijke studio's in Montreal en Toronto zijn minstens zestig werknemers vertrokken in een half jaar tijd.

Volgens bronnen van Axios zou het massale vertrek verschillende gameprojecten vertraagd. De gamemakers zouden klagen over lage salarissen en frustratie over de creatieve koers van het bedrijf. De nasleep van het schandaal waar het bedrijf sinds 2020 in verzand is rond seksueel wangedrag op de werkvloer leidt ook tot veel zorgen onder werknemers.

Tegelijk zijn veel gamebedrijven op dit moment op zoek naar nieuw personeel. Werknemers van Ubisoft zouden een gemakkelijke prooi zijn voor recruiters sinds het schandaal vorig jaar losbrak. 

'Iets meer vertrek dan normaal'

Er werken zo'n 20.000 werknemers voor Ubisoft. Rond de 12 procent van deze werknemers vertrok de afgelopen tijd, volgens Ubisoft tegenover Axios "iets meer dan normaal". Het is wel minder dan het percentage werknemers dat Activision Blizzard verliet - een ander gamebedrijf dat recent in opspraak raakte om zijn giftige werkcultuur.

Ubisoft zou inmiddels de salarissen in Montreal verhoogd hebben, omdat teveel werknemers naar andere studio's in de stad vertrok. 
 

NFT's Ubisoft niet populair

De plannen van Ubisoft om zogenoemde non-fungible tokens (NFT's) te gaan verkopen binnen zijn game Ghost Recon Breakpoint, lijken spaak te lopen. Het bedrijf biedt sinds kort voorwerpen aan die via blockchain-technologie een uniek serienummer krijgen, en zo verbonden zijn aan een individuele eigenaar.

Gamemaker Liz Edwards dook in de verkoopcijfers voor de NFT-geweren die Ubisoft recent op de markt bracht. Op de twee tweedehands marktplaatsen waar Ubisoft gebruik van maakt, blijken slechts vijftien keer Ubisoft-NFT's doorverkocht te zijn.

Tweeduizend NFT's, 1.200 dollar

Ubisoft maakte meer dan tweeduizend NFT's aan voor het project. Een aantal van deze NFT's werden gratis aan spelers gegeven.

In totaal werden er sinds vorige week voor bijna 1.200 dollar (zo'n duizend euro) aan Ubisoft-NFT's verhandeld, schrijft Axios-gamejournalist Stephen Totilo. Dat betekent dat er weinig vraag is naar deze tokens onder handelaars, en dat de NFT's momenteel weinig geld waard zijn.