smaak scherm proeven tv likken japanse professor
'Lekker' tv kijken

Smaakscherm: Japanse professor maakt lik-tv die smaken afgeeft

23 december 2021 om 16:40
Laatste update: 23 december 2021 om 16:40

Een Japanse hoogleraar heeft een tv ontwikkeld die niet alleen beelden maar ook smaak kan uitzenden. De tv zou door koks of sommeliers gebruikt kunnen worden om hen op afstand te trainen.

Het smaakscherm is uitgevonden door professor Homei Miyashita van de Meiji University, meldt Reuters. De 'Taste the TV' (TTTV) bestaat uit een normaal scherm en een apparaat dat specifieke smaken kan samenstellen. Tien buisjes met basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter worden gecombineerd en op een transparant vel gespoten.

Proeven wat je ziet

Het transparante vel met smaak komt op het scherm te liggen, zodat de kijker kan proeven wat er te zien is.

Miyashita heeft zijn uitvinding gedaan in het kader van corona. Met de vinding zou het proeven van allerlei zaken ook mogelijk worden op afstand, via internet. "Het doel is om mensen de ervaring te geven van eten in een restaurant aan de andere kant van de wereld, zelfs als zij thuis blijven", aldus de professor.

Smaakmachine ook los te gebruiken

Miyashita heeft het prototype van de tv het afgelopen jaar zelf gemaakt. Het fabriceren van een commerciële versie zou volgens hem 100.000 yen kosten, zo'n 770 euro. De professor ziet praktische toepassingen in het op afstand trainen van koks en sommeliers, maar ook voor bij spelletjes of quizzen waarbij proeven centraal staat.

De 'smaakmachine' zou ook gebruikt kunnen worden om eten een andere smaak te geven: het zou een stuk geroosterd brood kunnen laten smaken naar pizza of chocolade. Miyashita zegt met fabrikanten in gesprek te zijn om zijn vinding op die manier uit te brengen. Of de TTTV ook echt op de markt komt, is nog niet bekend.

Nieuwe technieken maken je volgende TV nog beter: