Philips Sonicare 9900 Prestige is een premium elektrische tandenborstel
Bright Review

Getest: slimme tandenborstel Philips Sonicare 9900

2 januari om 13:49
Laatste update: 2 januari om 13:50

De Philips Sonicare 9900 Prestige is een elektrische tandenborstel die precies feedback geeft over hoe je poetst via een smartphone-app. Bright-tester David heeft 'm geprobeerd.

De Philips Sonicare 9900 Prestige is een elektrische tandenborstel zonder display, een paar ledjes die aangeven hoeveel stroom er nog in zit en ook maar één knop. Dat neemt niet weg dat deze tandenborstel een van de slimste op de markt is, heel precies dankzij ingebouwde sensoren je poetsgedrag in kaart kan brengen en een reeks verschillende poetsprogramma's biedt. Die kun je echter niet via de borstel zelf instellen maar via de Sonicare-app. Dat betekent dat je wel volledig afhankelijk van die app bent om allerlei poetsprogramma's in te stellen, maar daar kom ik later op terug.

Deze stijlvolle tandenborstel is verkrijgbaar in donkerblauw en de champagnekleur en wordt geleverd met een op kunstleren reisetui met USB en ook een klein en minimaal oplaadstation in plaats van zo'n groot oplaadglas die je vaak bij andere elektrische tandenborstels ziet. Ik heb in het verleden ook al eens een Sonicare gehad met USB-etui maar ik vond dat ding nogal groot. Deze is gelukkig veel kleiner, zodat je als je op reis gaat minder ruimte in je bagage in neemt. 

Slim poetsen

Wat nog fijner is, is hoe deze Sonicare poetst. Bij het eerste gebruik moet je een account aanmaken en verbinding maken via bluetooth tussen de tandenborstel en de Sonicare-app op je smartphone. Naast de intensiteit van het poetsen kan je kiezen uit een vijftal poetsprogramma's: clean, white+, gum health, deep clean of sensitive. Clean is bijvoorbeeld het standaard 2 minuten poetsprogramma maar met Gum Health poetst hij automatisch meer dan 3 minuten op een lagere intensiteit en moet zorgen voor een betere doorbloeding van het tandvlees.

Sensoren in de tandenborstel voorkomen ook dat je je tandvlees beschadigt door te veel druk te zetten tijdens het poetsen. Dat is op zich niks nieuws want dat zat ook al op mijn paar jaar oude Oral B maar het is wel een belangrijke functie omdat te hard poetsen volgens tandartsen vaak een oorzaak is van beschadigingen van het tandvlees. Als je te hard poetst dan pauzeert de tandenborstel en verlaagt hij de intensiteit. Philips noemt deze techniek SenseIQ.

De app

Via de app krijg je dit ook in real-time te zien op een kaart van je gebit. De app houdt bij hoe lang en waar je poetst en geeft vervolgens aan wanneer je een ander deel van je gebit moet poetsen. Hij meet ook je poetsbeweging en geeft je feedback als je dat te snel doet.

Dat is allemaal leuk en aardig als je de tandenborstel net in huis hebt maar persoonlijk kan ik gelukkig nog een paar minuten zonder mijn smartphone leven en neem ik die nooit mee de badkamer in. Kortom, ik gebruikte de app voornamelijk voor het één keer instellen van een poetsprogramma. Ben je iemand die voortdurend van poetsprogramma wisselt dan betekent dat je dat altijd met je smartphone mee de badkamer in moet nemen. Er zitten geen extra knoppen op de tandenborstel waarmee je uit zo'n programma kan kiezen.

Alle poetsdata wordt overigens bijgehouden in dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse voortgangsrapportage en die zou je dan ook met je tandarts kunnen delen. Dit is trouwens echt een tandenborstel voor volwassenen en zal een kind minder snel aanspreken omdat je geen badges of smileys krijgt voor goed poetsgedrag. De app geeft je wel allerlei praktische poetstips die handig zijn.

Het poetsen

Mijn vorige elektrische tandenborstel was trouwens een Oral B met een roterende kop. De overstap naar deze Philips Sonicare 9900 met zijn sonische technologie, waarbij de borstel niet roteert maar tot 62.000 bewegingen per minuut maakt, was echt even wennen. Het trilt flink in de mond, maar ik vind het wel prettig aanvoelen en hij poetst goed - zover als ik als dat als leek kan beoordelen.

De poetsinstructies via de app kunnen vooral in het begin als een poetscoach je helpen om je beter te laten poetsen, maar al na een week nam ik de app nooit meer mee de badkamer in. Ook zonder app is het verder een uitstekende elektrische tandenborstel. Dat mag ook wel want hij is met een prijskaartje van 299,99 euro serieus stevig aan de prijs. Dat is veel geld, maar persoonlijk is een gezond gebit is me veel meer waard. 

David Lemereis