Mini-millenniumbug

Microsoft brengt noodupdate uit voor 2022-bug in Exchange

3 januari om 14:15
Laatste update: 3 januari om 14:15

Microsoft Exchange-gebruikers ontvingen geen e-mails de eerste twee dagen van het jaar door een fout met het datumsysteem. Inmiddels is er een update verschenen.

Het probleem trad direct op bij het inluiden van 2022, meldt Bleeping Computer. Microsoft Exchange-servers van veel bedrijven leverden geen nieuwe berichten meer af in de inbox van gebruikers. De berichten bleven in plaats daarvan in de wachtrij staan, terwijl systeembeheerders een melding kregen die deed denken aan een virusbesmetting.

"Het probleem heeft betrekking op een mislukte datumcontrole met de verandering van het nieuwe jaar en is niet een storing van de virusscanner zelf", legt Microsoft uit in een bericht op zijn Tech Community-forum. In plaats daarvan was er een probleem met de controle van de digitale handtekening van e-mailberichten, waardoor de berichten niet werden doorgelaten en zich als het ware ophoopten.

Noodoplossing uitgebracht

Microsoft heeft inmiddels een noodoplossing die systeembeheerders kunnen toepassen. Daarna kan het ook nog even duren voordat alle berichten weer in de inbox van gebruikers te zien zijn, afhankelijk van het aantal.

Gebruikers van Exchange die zich afvragen of zij getroffen zijn door de bug, hoeven alleen maar naar hun postvak-in te kijken. Als daar berichten van 1 januari 2022 of later in staan, hebben zij geen last (meer) van de bug.

Bij de overgang van de jaren 1999 naar 2000 bestond grote vrees voor dit soort computerproblemen, de zogenoemde millenniumbug of Y2K. Men was toen bang dat veel computersystemen de stap van 99 naar 00 niet goed zouden maken en dat veel zaken zouden vastlopen. Uiteindelijk vielen de problemen mee, waarschijnlijk mede door veel voorzorgsmaatregelen. Er bestaan nog wat gevreesde data: vooral op 19 januari 2038 verheugen systeembeheerders zich niet. 

Bright Awards: dit is de beste tech van 2021