Hyundai zet in op zelfrijdende voertuigen

2 januari om 10:58
Laatste update: 3 januari om 14:33

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai zet de komende jaren in op zelfrijdende voertuigen en vervoer door de lucht.

Hyundai Motor-voorzitter Chung Euisun zei in een toespraak dat het bedrijf aanbieder van 'slimme mobiliteit' wil worden. Daarbij gaat het de komende jaren om allerlei zelfrijdende voertuigen. Rond 2028 verwacht Hyundai ook actief te worden met een dienst voor vervoer door de lucht, bijvoorbeeld met drone-taxi's. Hiervoor werkt het onder meer samen met een Zuid-Koreaans vliegveld en de vliegmaatschappij Korean Air.

Zelfrijdende Ioniq 5

De autofabrikant zegt in 2023 zijn elektrische auto Ioniq 5 te gaan voorzien van zelfrijdende technologie van het niveau 4, waarbij de automobilist zijn aandacht niet bij het verkeer hoeft te houden om veilig vervoerd te worden. 

Robots

Hyundai ontwikkelt daarnaast ook logistieke robots. De eerste van zulke robots, genaamd Stretch, wil het dit jaar op de markt brengen. Ook wil het de zelfrijdende voertuigen RoboRide en RoboShuttle gaan testen op de openbare weg. Hyundai nam afgelopen jaar de bekende robotmaker Boston Dynamics over.

Later deze week presenteert Hyundai meer plannen rond robotica op de grote techbeurs CES in Las Vegas.

Elektrische auto's

Het autoconcern, waar ook Kia onder valt, wil dit jaar 220 duizend elektrische auto's verkopen, een groei van 57 procent. Zo komt Hyundai onder meer met de sedan Ioniq 6 en de volgende generatie van de Kona en lanceert Kia een verbeterde Niro en een high-performance versie van de EV6.

 

 

Review: Hyundai Ioniq 5