© Invoxia

Invoxia smart collar slimme halsband honden fitness beweging gezondheid
CES 2022

Slimme halsband voor honden heeft hartslagmeter en gps-tracking

4 januari om 11:24
Laatste update: 4 januari om 14:55

Invoxia, een fabrikant van GPS-trackers, heeft een nieuwe GPS-halsband voor honden gemaakt. Die halsband kan met sensoren ook de fysieke gesteldheid van de hond in kaart brengen.

Er bestaan al langer GPS-halsbanden voor honden, en zelfs halsbanden die de activiteit van honden in kaart brengen met simpele sensoren. Invoxia gaat een stap verder met een halsband waar kleine radarsensoren in zitten. Die sensoren kunnen de ademhaling en hartslag van honden "naadloos en op een niet-invasieve manier" meten. Normaal gesproken zouden daar elektroden voor de hond geplakt moeten worden.

De halsband kan de baasjes van honden waarschuwen voor veranderingen in de fysieke waarden die kunnen wijzen op een medisch probleem. Daarnaast worden alle dagelijkse activiteiten door de halsband bijgehouden: wandelen, rennen, krabben, eten, drinken, blaffen en rusten.

Hoeft niet strak om de nek

De radarsensoren in de halsband zijn volgens Invoxia ideaal omdat ze door allerlei soorten dunne en dikke vacht heen kunnen meten. Daardoor hoeft de slimme halsband ook niet strak om de nek van de hond te zitten, maar kan die er losjes om hangen.

Eén nadeel: de halsband is er nu in één uitvoering voor middelgrote tot grote honden, maar niet voor de kleinere viervoeter.

Slimme software

De halsband is op techbeurs CES onthuld en bevat zelflerende kunstmatige intelligentie die is ontwikkeld in samenwerking met cardiologen voor dieren. Die kunstmatige intelligentie leert de basiswaarden van de hond kennen, en kan het baasje via de app wijzen op afwijkende data. Door gebrek aan bestaande data kan de halsband nog geen rekening houden met het ras van de hond en eventuele verhoogde risico's. Dankzij de GPS-module kunnen baasjes ook zien waar hun hond precies is.

De Invoxia Smart Collar is vanaf de zomer te koop voor 99 euro. Wie de GPS-functies van de riem wil gebruiken, betaalt nog eens 12,99 euro per maand voor een abonnement.

Bekijk onze review van een GPS-tracker van Invoxia: