Sociale media

'Facebook faalde bij bestrijden nepnieuws over verkiezingsfraude VS'

4 januari om 17:02
Laatste update: 4 januari om 17:16

Facebook speelde een sleutelrol bij het verspreiden van onjuiste informatie over de Amerikaanse verkiezingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de communicatie via Facebook-groepen.

In Facebook-groepen verschenen in aanloop naar de bestorming van het Amerikaanse parlement in januari 2021 zeker 650.000 berichten waarin de rechtmatigheid van de zege Joe Biden werd bestreden. Het ging gemiddeld om 10.000 berichten per dag, meldt The Washington Post, dat samen met ProPublica onderzoek deed.

Facebook greep volgens de media "te laat en te ineffectief" in om de verspreiding van valse beweringen, hatelijke berichten en oproepen tot geweld tegen te gaan. Daardoor zou de basis zijn gelegd voor de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump, waarbij meerdere doden vielen.

Trump had zonder bewijs volgehouden dat hij de verkiezingen door fraude had verloren. In veel van de Facebookberichten werd dat herhaald. In veel berichten stond dat er desnoods met geweld moest worden ingegrepen om te voorkomen dat "verraders" de macht zouden overnemen. "Een burgeroorlog lijkt onvermijdelijk", schreef iemand op Facebook een maand voor de bestorming.

'Niet verantwoordelijk voor geweld'

Een woordvoerder van Facebook-moederbedrijf Meta herhaalde in een reactie dat het 'belachelijk' is om de suggestie te wekken dat zonder Facebook er geen bestorming had plaatsgevonden. "De verantwoordelijkheid voor het geweld van 6 januari ligt bij de mensen die ons Capitool aanvielen en degenen die ze hebben aangemoedigd."

Een Facebook-bestuurder beweerde eerder dat een sociaal netwerk niet in staat zou zijn de polarisatie tussen bevolkingsgroepen die al plaatsvindt nog verder te vergroten.

'Taskforce te vroeg opgeheven'

Facebook verwijderde in aanloop naar de verkiezingen van november 2020 honderden groepen die hatelijke berichten of oproepen tot geweld verspreidden. Daar werd een speciale taskforce opgezet, maar die werd kort na de verkiezingen weer opgeheven. Tegen The Washington Post zegt een anonieme ex-medewerker dat "Facebook niet zat op te letten in de periode tussen de verkiezingsdag en 6 januari".

Enorm Facebook-datacentrum naar de polder: