© Samsung

De nieuwe tv's van dit jaar: groter, kleiner, sneller en matter

De enorme nieuwe microled-tv van Samsung.

CES 2022

De nieuwe tv's van dit jaar: groter, kleiner, sneller en matter

04-01-2022 18:29 Laatste update: 22:47

Techbeurs CES is jaarlijks het toneel voor de nieuwste tv-ontwikkelingen. Dit jaar zijn er niet alleen grotere schermen onthuld, maar juist ook kleinere tv's. En Samsung gaat eindelijk de strijd aan met LG op oled-gebied.

Het gemiddelde formaat van nieuwe tv's groeit al jaren. Waar tien jaar geleden 32 inch nog het meest verkochte formaat was, groeide de gemiddelde diagonaal de afgelopen jaren naar 55 tot 65 inch – 1,3 tot 1,6 meter.

Marktleiders Samsung en LG kijken op de techbeurs CES 2022 in Las Vegas deze week waar het plafond ligt. Zo onthulde Samsung nieuwe microled-tv's van 89, 99 en 110 inch en komt LG met zijn grootste oled-tv tot nu toe: 97 inch. Dat zijn schermen met een diagonaal van rond de 2,5 meter.

Microled: de dure top

Samsung zat vorig jaar al aan de 110 inch: het nieuwe model van 89 inch is juist de kleinste nieuwe microled-tv die Samsung heeft uitgebracht. Microled is een vrij nieuwe techniek: het lijkt erg op oled en heeft ook diodes die allemaal individueel zowel kleur als licht geven. Het contrast van oled en microled is daardoor veel hoger dan bij traditionele lcd-tv's, waarbij zwart eerder donkergrijs oogt.

Microled belooft bovendien minder gevoelig voor slijtage en inbranden te zijn dan oled-tv's. Wel is de techniek nog ontzettend duur: het 110 inch-model van vorig jaar kost zo'n 170 miljoen Koreaanse won: zo'n 125.000 euro. Prijzen en beschikbaarheid van de microled-tv's van dit jaar heeft Samsung nog niet bekendgemaakt.

The Frame heeft nu ook een mat scherm.

Nieuw van Samsung: QD-oled

Naast led, qled en microled komt Samsung ook met een nieuwe schermtechniek: QD-oled. Samsungs oled-schermen werken technisch iets anders dan de oled-schermen van LG, dat jarenlang de enige maker van oled-schermen voor tv's was. QD-oled moet zorgen voor zowel een groter kleurbereik als een fellere verlichting.

LG stuurt witte lichtpixels door kleurenfilters om te komen tot rode, groene en blauwe subpixels, met vaak ook nog een vierde witte subpixel voor meer helderheid. Samsungs QD-oled zendt blauw licht uit via quantum dots, waarbij een deel van het blauw wordt omgezet in rood en groen, zonder dat het door een kleurenfilter gaat. Voordeel: er gaat minder licht verloren.

Het 65 inch Samsung QD-display heeft op de CES 2022 een Innovation Award gewonnen, maar Samsung liet de nieuwe oled-tv nog niet zien. Wanneer de QD-oled-tv van Samsung op de markt komt, is dan ook nog niet bekend.

Sony kondigde al wél een QD-oled-tv aan, de Bravia XR A95K, dat dus de schermen van Samsung gebruikt. Opvallend, want Sony gebruikt al jaren voor zijn oled-tv's de schermen van LG en blijft dat ook doen in alle andere nieuwe modellen.

Matte schermen

Samsung heeft ook tv's onthuld die meer gericht zijn op reguliere klanten, zoals nieuwe versies van The Frame met verwisselbare schilderijlijst, The Sero met draaibaar scherm en The Serif met opvallend ontworpen randen. Alledrie de tv's zijn nu beschikbaar met een mat in plaats van licht glanzend scherm. Dat moet zorgen voor minder reflecties en ook minder zichtbare vingerafdrukken. The Frame verschijnt dit jaar in formaten van 32 tot 85 inch, The Serif in 43 tot 65 inch en The Sero is er enkel in 43 inch.

Prijzen en beschikbaarheid van deze nieuwe design-tv's van Samsung zijn nog niet bekend, net als details rond de andere nieuwe Samsung qled-tv's voor het bredere publiek.

De LG G2 in 97 inch formaat.

Grootste en kleinste oled-tv

LG heeft op zijn beurt zijn grootste oled-tv voor consumenten onthuld. Het bedrijf toonde nieuwe oled-tv's in twee populaire lijnen: de C-lijn met voet en de platte G-lijn voor aan de muur. Het grote 97 inch-model valt in de nieuwe G2-lijn, waarin ook schermen van 55, 65 en 77 inch beschikbaar zijn. LG G2-tv's worden geleverd zonder voet, en met een speciale muurbeugel waarmee de schermen plat tegen de muur gehangen kunnen worden.

De nieuwe LG C2-lijn heeft nu juist de kleinste oled-tv tot nu toe: 42 inch. Verder is de C2 er in 48, 55, 65, 77 en 83 inch. Het is nog niet bekend of het kleinste 42 inch-formaat ook naar de goedkopere oled-lijnen van LG komt. Prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe LG-tv's volgen later.

De Panasonic LZ2000 oled met speakerbar onder het scherm.

Panasonic en Sony: ook oled's

Panasonic heeft ook een nieuwe oled-tv onthuld tijdens de CES: de LZ2000-serie. De tv is er in 55, 65 en 77 inch en onderscheidt zich met een ingebouwde soundbar onder het scherm, die de Dolby Atmos-audio ondersteunt. De tv heeft volgens Panasonic een hogere helderheid dan de JZ2000-lijn van vorig jaar.

Ook zijn de kunstmatige beeldinstellingen verbeterd: helderheid en witbalans worden dan voortdurend aangepast op het omgevingslicht. Zo moeten beelden natuurgetrouwer ogen, stelt Panasonic. De kunstmatige intelligentie past de beeldinstellingen ook automatisch aan op wat er op het beeld te zien is. Prijs en beschikbaarheid volgen later.

Sony onthulde de nieuwe Bravia XR-lijn, bestaande uit onder meer de MASTER Series Z9K 8K en X95K 4K met miniled-backlight voor een hoger contrast. De 8K Z9K komt beschikbaar in 75 en 85 inch, de 4K X95K in 65, 75 en 85 inch.

Ook Sony heeft nieuwe oled-tv's: de eerder genoemde A95K met Samsungs nieuwe QD-oled-schermen in 55 en 65 inch en de A90K in 42 en 48 inch met LG's oled-schermen. Ook Sony gaat dus voor het 'kleine' 42 inch formaat.

Verder komt Sony met de A80K-lijn oled tv's in 55 en 65 inch. Sony's oled-tv's bieden Acoustic Surface Audio+, waarbij het scherm van de tv zelf trilt en als speaker wordt gebruikt. Zo komt het geluid van dezelfde kant als het beeld, wat volgens Sony voor een realistischere kijkervaring moet zorgen.

De A90K: met 42 inch Sony's kleinste oled-tv tot nu toe.

Speciaal voor de PlayStation 5

Alle nieuwe Sony-tv's gebruiken de nieuwe Cognitive Processor XR, een beeldprocessor die volgens Sony met kunstmatige intelligentie begrijpt hoe mensen naar beelden kijken. Volgens Sony richten mensen zich altijd op bepaalde punten van het beeld, zogenoemde focuspunten. De nieuwe beeldprocessor zou het beeld op die onbewuste punten verbeterd worden.

Daarnaast zijn de nieuwe Bravia XR-tv's geoptimaliseerd voor de PlayStation 5. Wie de spelcomputer van Sony op een nieuwe tv van Sony aansluit, krijgt volgens het bedrijf automatisch de optimale instellingen voor zowel de PS5 als voor specifieke games met bijvoorbeeld 120Hz-beeldsnelheid. Prijzen en beschikbaarheid van de nieuwe Sony-tv's volgen ook later.

De Sony A95K oled-tv.

TCL: miniled-tv's met 144 Hz

Het Chinese merk TCL onthulde tot slot zijn eerste miniled-tv's met de hogere 144Hz-beeldsnelheid. De meeste nieuwe tv's bieden 120Hz, met de 144Hz richt TCL zich vooral op pc-gamers, aangezien spelcomputers geen games met meer dan 120 beeldjes per seconde kunnen draaien. Overige details over de nieuwe tv's onthult TCL later dit kwartaal.

Nieuwe tv-technieken uitgelegd: