BMW ix auto kleur veranderen eink ces 2022
CES 2022

Deze auto van BMW verandert heel snel van kleur

7 januari om 10:44
Laatste update: 7 januari om 10:46

BMW heeft een elektrische auto laten zien die van kleur kan veranderen. De carrosserie bevat vergelijkbare technologie als in e-readers.

BMW heeft tijdens de techbeurs CES 2022 meerdere innovaties laten zien, waaronder de iX Flow: een auto die snel van kleur kan veranderen of patronen en informatie op de buitenkant van de wagen kan weergeven.

Het werkt met de eInk-technologie die ook in e-readers zit. De auto heeft een wrap met een speciale laag met miljoenen microcapsules. Met elektrische signalen kunnen de microcapsules met negatief geladen witte pigmenten en positief geladen zwarte pigmenten worden aangestuurd, waardoor verschillende tinten of patronen ontstaan. 

De technologie werkt zeer energiezuinig: er is alleen een klein beetje stroom nodig bij elke wisseling.

Langere accuduur

De technologie is volgens BMW niet alleen esthetisch bedoeld, maar kan ook nuttig zijn. Zo kan het gebruikt worden om energie te besparen, door de auto wit te laten zijn in de zomer om zonlicht te reflecteren en zwart in de winter om warmte vast te houden. Dat kan uiteindelijk zorgen dat de accu van de auto minder snel leeg raakt.

Voorlopig is de van kleur veranderende auto nog alleen een onderzoeksproject, dat volgens de autofabrikant potentie biedt voor gebruik in zowel het interieur als het exterieur van toekomstige auto's.

BMW Theatre Screen

BMW toonde op de CES ook een enorm panorama-scherm van 31 inch voor achterin auto's, dat bijna over de hele breedte reikt en van het dak tot de rugleuningen van de voorstoelen.

Het scherm heeft een resolutie van 8000 bij 2000 pixels per schermkolom. De helling van het scherm kan worden aangepast, wat volgens BMW zorgt voor een "ideale bioscoopervaring met maximaal comfort in elke zitpositie".

Meer hoogtepunten van CES 2022: