NOC*NSF neemt maatregelen voor cybersecurity op Spelen in China
Zorgen over hackers

NOC*NSF neemt maatregelen voor cybersecurity op Spelen in China

11-01-2022 07:50 Laatste update: 11:46

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF neemt voor de Olympische Spelen in Beijing verschillende maatregelen op het gebied van cybersecurity.

Een woordvoerder bevestigt dit naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant, waarin onder meer staat dat de sporters het advies hebben gekregen om hun eigen telefoons en laptops thuis te laten. De begeleidingsstaf van TeamNL krijgt volgens de Volkskrant 'schone' apparatuur mee, dus apparatuur waarop geen oude gegevens staan die dan mogelijk in Chinese handen kunnen vallen.

"We nemen veiligheid en dus ook cybersecurity zeer serieus. Daar laten we ons door deskundige autoriteiten over adviseren. Over de veiligheidsmaatregelen zelf doen we geen mededelingen", aldus NOC*NSF.

China staat bekend om de internetcensuur. Via 'The Great Firewall' worden heel wat buitenlandse websites en apps in China geblokkeerd. Veiligheidsexperts en ook mensenrechtenorganisaties waarschuwen al geruime tijd voor digitale spionage en 'online surveillance' door de Chinezen.

Nederlandse journalisten die naar Beijing gaan voor de Winterspelen hebben ook het advies gekregen om telefoons en laptops mee te nemen die achteraf weggegooid of volledig geformatteerd kunnen worden. Een groot deel van TeamNL vliegt op 26 januari naar Beijing, waar op 4 februari de Winterspelen beginnen.

België geeft zelfde advies

Het olympisch comité van België (BOIC) heeft na overleg met de overheid hetzelfde advies als NOC*NSF meegegeven aan de wintersporters: laat persoonlijke laptops en telefoons thuis. "We spelen liever op zeker", zegt een woordvoerder tegen Sporza. "We hebben op basis van de overleggen met Buitenlandse Zaken en de ambassade ter plekke het advies gegeven dat ze voorzichtig moeten zijn. We verbieden het niet, maar willen wel dat ze zich ervan bewust zijn." Het BOIC stelt in Beijing telefoons met tijdelijke simkaarten ter beschikking aan atleten en officials voor de onderlinge communicatie.

Getest: vouwtelefoon van Chinese merk Oppo