Canon levert noodgedwongen 'nep'-cartridges door chiptekort
Chiptekort

Canon levert noodgedwongen 'nep'-cartridges door chiptekort

12-01-2022 18:40 Laatste update: 13-01-2022 09:20

Gebruikers van Canon-printers lopen tegen problemen aan doordat de nieuwste inktcartridges door het chiptekort niet meer voorzien zijn van een chip. Canon geeft daarom noodgedwongen advies om de eigen beveiliging uit te schakelen.

Veel printers, zoals die van Canon, geven een waarschuwing als je een onofficiele printercartridge gebruikt en laten je soms zelfs niet printen. Canon geeft consumenten daarom nu advies hoe ze de beveiliging van de printers kunnen omzeilen, schrijft Engadget. 

In een statement aan Engadget zegt Canon dat het alles doet om "mogelijke disruptie" te voorkomen voor zijn Amerikaanse klanten. Ook bij HP zouden er problemen zijn vanwege aangepaste cartridges, maar dat bedrijf heeft dat nog niet bevestigd.

Wereldwijd chiptekort

Het mondiale chiptekort blijft problemen veroorzaken voor de printerfabrikanten. De officiële cartridges van bedrijven als Canon en HP zijn normaal voorzien van een chip, die onder andere doorgeeft hoeveel inkt er nog in de patronen zit.

Daarnaast checken deze printers vaak via de chip of het wel om een cartridge van het eigen merk gaat, bijvoorbeeld om het gebruik van goedkopere inkt van een ander merk te kunnen blokkeren. Er zijn echter niet meer genoeg chips voorhanden voor het aantal cartridges dat jaarlijks verkocht wordt.

Canon verkoopt daarom sinds kort chiploze cartridges voor sommige printers. Aan Engadget onderstreept het bedrijf dat het dus níet om een inkttekort gaat: Canon-klanten kunnen gewoon blijven printen.

Deze gadgets worden verwacht in 2022