Crypto-crime

Noord-Koreaanse hackers stalen 400 miljoen dollar in 2021

Noord-Koreaanse hackers stalen 400 miljoen dollar in 2021
14 januari om 06:38
Laatste update: 14 januari om 06:50

Hackers uit Noord-Korea hebben vorig jaar bijna 400 miljoen dollar (348 miljoen euro) buitgemaakt met aanvallen op handelsplatforms voor cryptomunten.

2021 was daarmee een van de succesvolste jaren voor de cybercriminelen, stelt onderzoeksbureau Chainalysis in een nieuw rapport. Het aantal hacks verdubbelde bijna van vier naar zeker zeven en de opbrengst nam toe met 40 procent.

Onder meer door gebruik te maken van zwakke plekken in software, malware en phishingmails slaagden de hackers erin om geld weg te sluizen uit de digitale portemonnees van hun slachtoffers, waaronder investeringsmaatschappijen. Daarna werden de bemachtigde cryptomunten zorgvuldig witgewassen, zodat ze niet meer te traceren waren, en omgezet in harde valuta, schrijven de onderzoekers.

'Strategie voor lange termijn'

De onderzoekers van Chainalysis lokaliseerden ook 170 miljoen dollar aan cryptomunten die waren buitgemaakt met 49 hacks uitgevoerd tussen 2017 en 2021. Dat de Noord-Koreanen deze munten nog altijd in hun bezit hebben, duidt er volgens de onderzoekers op dat het land een langetermijnstrategie heeft. "Het suggereert een zorgvuldig en niet een wanhopig en impulsief plan", aldus het rapport.

Volgens de Verenigde Naties gebruikt Noord-Korea cyberaanvallen als middel om de internationale sancties te omzeilen die aan het land zijn opgelegd. Met de opbrengsten zou het zijn nucleaire en wapenprogramma financieren.