Britten claimen miljarden van Facebook om gebruik data
Privacy

Britten claimen miljarden van Facebook om gebruik data

14 januari om 09:16
Laatste update: 14 januari om 09:16

Facebook-moederbedrijf Meta krijgt in het Verenigd Koninkrijk te maken met een massaclaim die kan oplopen tot meer dan 2,3 miljard pond (2,8 miljard euro).

De juriste Liza Lovdahl Gormsen klaagt Meta aan namens alle Britten die tussen 2015 en 2019 Facebook gebruikten. Zij moesten in die periode akkoord gaan met oneerlijke gebruikersvoorwaarden waardoor ze gedwongen werden persoonlijke gegevens over te dragen aan het socialmediaplatform, beweert Lovdahl Gormsen.

Lovdahl Gormsen dient een zogeheten 'opt-out-massaclaim' in. Daarbij eis je een schadeclaim namens een vooraf omschreven groep die automatisch meedoet aan de zaak, tenzij ze zelf aangeven dat niet te willen. Een speciale instantie voor mededingingszaken in Londen, het Competition Appeal Tribunal, gaat zich over de zaak buigen.

Gormsen is gepromoveerd op het onderwerp misbruik van marktmacht. Ze is ook een belangrijke adviseur van de financieel toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Gormsen verdiende Facebook grof geld dankzij alle data over zijn gebruikers die werden verzameld via het socialmediaplatform en functies als Facebook Pixel, die het surfgedrag van veel mensen volgt voor gepersonaliseerde advertenties.

Duistere kant van Facebook

"In de 17 jaar sinds zijn creatie groeide Facebook uit tot het enige sociale netwerk in het Verenigd Koninkrijk waar je op één plek contact kan houden met vrienden en familie", zegt Lovdahl Gormsen. "Maar er was ook een duistere kant van Facebook. Het misbruikte zijn marktdominantie om oneerlijke voorwaarden op te leggen aan gewone Britten, waardoor het hun persoonlijke gegevens kon exploiteren." 

Facebook stelt echter dat zijn diensten populair zijn geworden omdat ze van grote waarde waren voor Britse consumenten. Gebruikers van het platform zouden bovendien controle hebben gehad over welke informatie ze met de platforms van moederbedrijf Meta wilden delen en met wie.

Nederlandse rechtszaak

Ook in Nederland is Facebook aangeklaagd om de omgang met privégegevens van gebruikers. In juli 2021 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat een door de Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) aangespannen rechtszaak kon doorgaan, ondanks bezwaren van Facebook. De Consumentenbond en de DPS eisen in de zaak compensatie voor alle Facebook-gebruikers in Nederland.

In 2017 bepaalden privacytoezichthouders in Nederland en Frankrijk al dat Facebook de nationale wetten van die landen had overtreden met de manier waarop het omsprong met de data van gebruikers.  

Gadgets en auto's om dit jaar naar uit te kijken