Advertentiemarkt

'Ceo's Facebook en Google betrokken bij deal machtsmisbruik'

14 januari om 20:29
Laatste update: 14 januari om 20:38

Google-ceo Sundar Pichai en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg waren mogelijk persoonlijk betrokken bij een omstreden deal tussen de twee bedrijven waarbij ze afspraken zouden hebben gemaakt over de advertentiemarkt.

Dat staat in een aanklacht die in november dit jaar door de openbare aanklagers van verschillende Amerikaanse staten werd ingediend. De details van deze klacht werden vandaag openbaar gemaakt, schrijft Politico.

De deal werd in 2018 gesloten onder de naam Jedi Blue. Facebook en Google zouden vervolgens samen hebben gewerkt om de advertentiemarkt te manipuleren en de hoeveelheid geld die aan uitgevers werd betaald te verminderen. Ok zou Google via een geheim project, 'Bernanke', de prijzen van advertenties hebben bespeeld door bepaalde biedingen te verbergen.

'Niet illegaal'

In de nieuwe versie van de aanklacht wordt onder andere opgemerkt dat Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg de deal hielp bemiddelen en deze 'van groot belang op strategisch niveau' noemde. Ze vroeg toestemming aan Zuckerberg om door te zetten.

De twee bedrijven houden vol dat de deal niet illegaal was. De aanklacht zou volgens Google "vol fouten" zitten. Ook ontkent het bedrijf dat Sundar Pichai direct betrokken was bij de deal.
 

'Monopoliepositie Google'

Tien staten stapten in eerste instantie eind 2020 naar de rechter omwille van de deal. Ze riepen op om een einde te maken aan de monopoliepositie die Google heeft op de advertentiemarkt. Facebook is de op één na grootste speler op deze markt.

Ken Paxton, de openbare aanklager van de staat Texas, noemde Google 'de werper, de slagman en de scheidsrechter' van de advertentiewereld. 

Google zou naar Facebook zijn gestapt nadat het sociale mediaplatform besloot om een ander systeem voor advertenties te gaan gebruiken. Dat zou mogelijk betekenen dat Google veel geld zou mislopen. Om het gevaar van Facebook de pas af te snijden, zou Google hebben besloten om afspraken te maken met het bedrijf.

Dit verwachten we aan tech in 2022