Tonga nog zeker 4 weken offline: zeekabel gebroken door vulkaanuitbarsting

Het kabelschip Reliance

Onderzeese kabel gebroken

Tonga nog zeker 4 weken offline: zeekabel gebroken door vulkaanuitbarsting

19-01-2022 07:51 Laatste update: 08:14

De eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan blijft nog minstens vier weken afgesloten van internet nadat een cruciale zeekabel is gebroken door de vulkaanuitbarsting van zaterdag.

Door de grote vulkaanuitbarsting ontstond een breuk in de 827 kilometer lange onderzeese glasvezelverbinding van Tonga naar Fiji. De kabelbreuk zit volgens telecombedrijf Tonga Cable op 37 kilometer uit de kust van Nuku'alofa, de hoofdstad van Tonga. De locatie van de breuk is te bepalen door te kijken hoe ver een lichtpuls door de kabel gaat voordat deze bij de breuk weer terugkaatst. 

Reparatieschip

De reparatie van de kabel zal nog minstens vier weken in beslag nemen, verwachten de Nieuw-Zeelandse overheid en het Amerikaanse kabelbedrijf SubCom. Het benodigde reparatieschip The Reliance van Subcom ligt nog in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, op meerdere dagen varen afstand van Tonga.

Als het schip is aangekomen op de plek van de kabelbreuk, stuurt het een speciale haak naar de zeebodem om de kabel te grijpen en omhoog te trekken. De reparatie kan pas plaatsvinden als de situatie op zee veilig is. Dat hangt af van de vulkanische activiteit.

Tsunami

De vulkaanuitbarsting bij Tonga had een tsunami tot gevolg, waardoor er op de eilanden minstens drie doden zijn gevallen. De eerste lucht- en satellietbeelden tonen dat de eilandengroep volledig onder de as ligt

Aswolken storen satelliettelefoons  

In 2019 was Tonga al een week afgesloten van internet toen de onderzeese kabel werd beschadigd, waarschijnlijk door een scheepsanker. Na die storing sloot de archipel een 15-jarige overeenkomst voor een satellietverbinding. Voor de meeste mensen op de eilandengroep is de satelliettelefonie echter onbetaalbaar. 

De verbindingen van satelliettelefoons zijn momenteel beperkt door de aswolken boven het gebied. Wel is een klein en tijdelijk 2G-netwerk opgezet op het hoofdeiland Tongatapu met behulp van een schotelantenne van een universiteit. 

Miljoen kilometer aan zeekabels

Onderzeese kabels blijven cruciaal voor internet. Ruim 99 procent van het dataverkeer gaat nog steeds over een netwerk van 280 zeekabels, met een totale lengte van ruim een miljoen kilometer.

Getest: satelliet-internet Starlink van SpaceX