NFT

'Facebook en Instagram gaan handel in NFT's ondersteunen'

20 januari om 17:57
Laatste update: 20 januari om 17:58

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, werkt aan manieren om NFT's weer te geven en ze te verkopen.

Facebook en Instagram ontwikkelen functies waarmee gebruikers NFT's op hun sociale-mediaprofielen kunnen weergeven. Ook zou Meta werken aan een marktplaats voor NFT's en aan een manier om NFT's aan te maken, het zogeheten 'minten'. Dat zeggen bronnen tegen de Financial Times.  

De NFT, de non-fungible token, is een soort certificaat van echtheid voor digitale objecten. Met een NFT kan iemand aantoonbaar de eigenaar zijn van digitale producten. Hiervoor gebruiken NFT's de blockchain-technologie die ook bekend is van cryptomunten. NFT's werden vorig jaar een grote hype nadat er miljoenen werden betaald voor digitale kunstwerken.

Een van de grootste platforms voor de handel in NFT's is momenteel OpenSea, dat een kleine percentage commissie rekent op elke verkoop. Ook de grote cryptobeurs Coinbase komt met een eigen NFT-marktplaats. Meta-concurrent Twitter test intussen ook al mogelijkheden om NFT's te tonen.

Instagram test volgens de FT nu intern zijn NFT-presentatiefunctie. Meta's cryptowallet Novi zou ook worden gebruikt voor de NFT-functies, aldus de bronnen van de krant. Meta geeft zelf nog geen commentaar. Instagram-topman Adam Mosseri zei in december al wel dat het sociale netwerk NFT's "actief aan het verkennen was". 

Metaverse

Voor Meta zou de stap om NFT's te ondersteunen niet zo vreemd zijn gezien de rol die NFT's kunnen spelen in de metaverse, de gedeelde virtuele wereld. Daarin ziet het Facebook-moederbedrijf een grote toekomst. In de metaverse wil het ook het verkopen van digitale goederen mogelijk maken, zei Meta-topman Mark Zuckerberg vorig jaar al.

De afgelopen maanden werden meerdere lucratieve exclusieve collecties van NFT's gelanceerd, zoals CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club. Kopers van deze afbeeldingen plaatsen ze vaak als profielfoto's, als een soort online-statussymbool. 

De verkoop van NFT's was vorig jaar al goed voor 36 miljard euro, schatte onderzoeksbureau Chainalysis, waarmee de NFT-markt in de buurt zou komen van de omvang van de markt voor fysieke kunst of antiek. 

Kijk ook: welke smartphone maakt de beste foto's?

Zo werken NFT's